Hogescholen starten met kwart meer studenten dan vorig jaar

EC
© BRUZZ
18/09/2023
Updated: 18/09/2023 18.31u

Er zijn opnieuw een pak meer eerstejaars in de Brusselse hogescholen. Zowel de Erasmushogeschool Brussel als de Odiseehogeschool noteren minstens een kwart meer inschrijvingen dan vorig academiejaar. Opvallend veel zij-instromers en buitenlandse studenten vinden de weg naar Brussel.

Aan de Erasmushogeschool beginnen dit academiejaar 2.250 nieuwe eerstejaars, bij Odisee zijn ze met bijna 1.700. Dat is goed voor een stijging met 24 procent bij EhB en zelfs 30 procent bij Odisee ten opzichte van vorig jaar. Die instroom stijgt mee in de kunstopleidingen: aan het RITCS starten dit jaar bijna een derde meer studenten dan vorig jaar, aan het Koninklijk Conservatorium komt er 13 procent bij. Dat laten de hogescholen weten aan de start van hun onthaalweek.

Opvallend populair zijn de graduaatsopleidingen, een kortere formule dan de driejarige bachelor. Daar gaan de inschrijvingen bijna maal twee, ziet de Erasmushogeschool. “De sterkste stijgers zijn marketing- en communicatiesupport en winkelmanagement,” zegt woordvoerster Dorien Brouwer. Aan het RITCS trekt het nieuwe graduaat podium- en eventtechnieken al meteen 160 inschrijvingen. “Drie keer meer dan verwacht,” zegt Brouwer.

Odisee ziet vooral de interesse voor businessopleidingen stijgen. Aan de Erasmushogeschool zijn de populaire richtingen dit jaar organisatie & management (+33 procent), voedings- en dieetkunde (+33 procent) en journalistiek (+34 procent). Verpleegkunde en vroedkunde trekken een kwart meer studenten dan vorig jaar. Ook toegepaste informatica (+19 procent) en biomedische laboratorium-technologie (+33 procent) blijven publiekstrekkers.

Zij-instromers

Daarnaast stijgt het aantal zij-instromers, te merken aan de inschrijvingen in flexibele opleidingen. Bij de lerarenopleidingen gaat het om verkorte trajecten voor wie al deeltijds aan de slag is als leerkracht. In de educatieve bachelor Lager Onderwijs aan de Erasmushogeschool zijn de inschrijvingen daar meer dan verdubbeld. Bij dezelfde formule voor Secundair Onderwijs stijgt de instroom met de helft ten opzichte van vorig jaar. “Zij-instromers vinden met ander woorden steeds meer de weg naar een lerarenopleiding,” zegt Brouwer.​

Dat geldt ook voor enkele zorgopleidingen. “Ergotherapie doet het bij ons vooral goed sinds het nieuwe traject voor zij-instromers. Zij kunnen heel flexibel studeren, met enkele verplichte dagen op de campus en daarnaast flexibele thuisdagen,” zegt woordvoerster Bo Mathys van Odisee.

In de dagopleidingen voor leerkrachten is die stijging niet te merken. Daar blijven de inschrijvingen grotendeels gelijk. Kleine dalers zijn dit jaar de opleidingen sociaal werk, toerisme, oogzorg en medische beeldvorming en radiotherapie.

Lieselot Van Drooghenbroeck, campusbeheerder van Odisee, legt uit welke richtingen dit jaar populair zijn.

Buitenlandse studenten

Nog een grote stijging zit dit jaar in de enige Engelstalige bachelor van Odisee: business management. Bij de afstudeerrichting marketing gaan de inschrijvingen bijna maal drie. “Digitale marketing zit echt in de lift,” zegt Lieselot Van Droogenbroeck, campusbeheerder van Odisee Brussel daarover aan BRUZZ 24. In het algemeen ziet de hogeschool haar inschrijvingen van internationale studenten met 30 à 40 procent stijgen. Die komen uit 70 landen wereldwijd en Oekraïne zit in de top drie.

Ook de Vrije Universiteit Brussel merkt die internationalisering al enkele jaren. Aan de VUB komt ongeveer een kwart van de studenten uit het buitenland en blijven ook dit jaar de Engelstalige bacheloropleidingen populair, zoals ‘Business Economics’ en ‘Linguistics and Literary Studies’. ​ Een goede zaak, vindt rector Jan Danckaert. Ook opleidingen als Burgerlijk Ingenieur, Handelsingenieur en Geneeskunde doen het goed.

De inschrijvingsperiode loopt nog tot 30 september, dus de cijfers zijn nog niet definitief.

VUB-rector Jan Danckaert over de populariteit van Engelstalige bachelors.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel , Onderwijs , Erasmushogeschool Brussel , Odisee Hogeschool , hoger onderwijs , start academiejaar

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni