Leerlingen Franstalig onderwijs maandag al naar school

© PhotoNews

In het Franstalig onderwijs starten leerlingen maandag al in plaats van op 1 september. Het schooljaar eindigt ook niet langer op 30 juni, maar op de eerste vrijdag van juli.

De Franse gemeenschapsregering wou de zomervakantie al langer inkorten. Volgens experten is die namelijk te lang voor de meeste kinderen. In ruil daarvoor komt er wel telkens een week bij in de herfst- en de krokusvakantie. Het schooljaar wordt op die manier heringedeeld in blokken van telkens zeven weken les afgewisseld met twee weken vakantie.

In Vlaanderen verandert er voorlopig niets. Het schooljaar start op 1 september en loopt tot eind juni. Volgens de Vlaamse Onderwijsraad (Vlor) en de Sociaal-Economische Raad van Vlaanderen (SERV) is er momenteel geen draagvlak om het schooljaar anders in te delen. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) gaf ook al te kennen dat het onderwijs andere katten te geselen heeft, zoals de kwaliteit van het onderwijs en het lerarentekort. Hij is ook niet van plan om daarover nog overleg te organiseren. Wel beloofde de minister de ontwikkelingen aan de andere kant van de taalgrens op te volgen.

Ook in het onderwijs van de Duitstalige gemeenschap blijft de huidige kalender behouden.

Terug naar school

Op 1 september is het nieuwe schooljaar van start gegaan. Eén dat in Brussel begint onder een slecht gesternte, met volle klassen en te weinig leerkrachten.
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?