Mondmasker opnieuw verplicht in 5de en 6de leerjaar

© PhotoNews
| Minister van onderwijs Ben Weyts (N-VA) (Archief)

Geen verlenging van de herfstvakantie, en de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar in Vlaanderen moeten opnieuw een mondmasker dragen. In de Brusselse scholen was dat al langer een verplichting. Dat heeft Minister van Onderwijs Ben Weyts woensdagavond gezegd na afloop van een overleg met de sector. Die wil zo reageren op de sterke stijging van het aantal coronabesmettingen in onze scholen.

De sterke stijging van het aantal coronabesmettingen in de (secundaire) scholen en de impact van de quarantainemaatregelen eisen strengere maatregelen. Dat vertelde Minister van Onderwijs Ben Weyts na overleg met de Onderwijsgroep, een groep met specialisten uit het onderwijsveld bijgestaan door een aantal virologen. In de voorbije 2 weken werd bijna driekwart van alle besmettingen binnen het onderwijs opgetekend in lagere scholen.

Daarom besliste minister Weyts om het dragen van een mondmasker opnieuw te verplichten voor de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar in Vlaanderen. Wanneer de kinderen stil zitten, de nodige afstand houden én wanneer er voldoende geventileerd wordt mogen de maskers binnen wel af.

De verplichting gaat in na de herfstvakantie. Die herfstvakantie wordt trouwens niet verlengd. Weyts wil daarmee het recht op leren garanderen. Daarenboven stelt hij dat "een verlenging van de vakantie kinderen in de armen van de grootouders dreigt te drijven en in het verleden is gebleken dat dit vaak niet de beste oplossing was".

Tegelijk wordt ook de quarantainestrategie herbekeken. De afgelopen twee weken werden er 28.000 leerlingen thuis gezet, waaronder zeer veel kinderen zonder symptomen. Daarom worden vanaf 8 november andere regels ingevoerd. Voortaan worden enkel nog kinderen met symptomen getest in het lager en kleuteronderwijs. "Zo vermindert de druk op de eerstelijnszones, de artsen en de Centra voor Leerlingenbegeleiding en moeten er minder kinderen nodeloos in quarantaine", zegt Weyts. Er s wel een procedure ingebouwd om op te treden tegen clusteruitbraken. Wanneer er in één week tijd vier besmettingen worden vastgesteld gaat een klas een week in quarantaine.

Vaccinatiegraad

Opmerkelijk is dat 84% van de 12- tot 17-jarigen in Vlaanderen ondertussen dubbel gevaccineerd is. Volgens de minster resulteert dit in veel lagere besmettingscijfers en maakt dat extra algemene maatregelen in het secundair onderwijs op dit moment niet nodig.

Tot slot kunnen scholen nog altijd zelf extra maatregelen nemen wanneer dat op basis van de lokale situatie aangewezen lijkt. Dat geldt trouwens ook voor het hoger onderwijs.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?