MR kant zich tegen voorstel Franstalige onderwijshervorming

© Beliris
| De Franstalige gemeentelijke basisschool 1-2 in de Wipstraat in Sint-Gillis.

De MR kant zich tegen het voorstel van decreet over een belangrijk onderdeel van de Franstalige onderwijshervorming van meerderheidspartijen PS en cdH. Dat heeft voorzitter Olivier Chastel maandag aangekondigd in een persbericht.

De Franse gemeenschapsregering wil het onderwijslandschap in Franstalig België hervormen zodat de algemene onderwijsadministratie (AGE) niet langer tegelijkertijd regulator en controleur van de onderwijsinstellingen én inrichtende macht van een eigen onderwijsnet (Wallonie-Bruxelles Enseignement of WBE) is.

Maar daar is een tweederdemeerderheid en dus steun van de MR voor nodig. Op die steun kan de meerderheid niet rekenen, laten de Franstalige liberalen nu weten. De MR is voorstander van een splitsing tussen regulator en controleur, maar vindt dat het systeem dat cdH en PS nu voorstellen een "administratieve mastodont" creëert.

"Het systeem wordt te zwaar en te gepolitiseerd", zegt Chastel. De splitsing van de taken van de AGE is één van de sluitstukken in de uitgebreide hervorming van het onderwijs in Franstalig België.

De MR trok zich eerder al terug uit de onderhandelingen over de nieuwe structuur.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?