Nederlandstalige scholen krijgen betere tolkenondersteuning voor anderstalige ouders

© Getty Images/iStockphoto

Brusselse Nederlandstalige scholen krijgen voortaan betere tolkenondersteuning. De scholen zullen aan een voordeeltarief van 5 euro per uur tolken van vzw Brussel Onthaal kunnen inschakelen bij gesprekken met anderstalige ouders. Brussels minister Sven Gatz maakt een budget van 11.000 euro vrij voor het project.

Volgens minister Gatz, als VGC-lid bevoegd voor het Nederlandstalig onderwijs in Brussel, kan het inzetten van tolken helpen om gesprekken beter en doelgerichter te laten verlopen, aangezien niet alle ouders Nederlands spreken. Het doel is om de begeleiding van de leerlingen te verbeteren door de communicatie met de ouders te versterken.

“De vraag om meer gesprekken met ouders te laten tolken kwam bovendrijven tijdens de Ronde van Brussel 2020, het participatief traject waarbij schoolteams met mij in gesprek konden gaan over hun onderwijspraktijk. De kostprijs om tolken in te zetten vormde een grote drempel. Met een voordeeltarief zou de gerichte inzet van tolken kunnen worden uitgebreid, waardoor de communicatie tussen school en ouders beter wordt”, zegt Gatz.

De vzw Brussel Onthaal zal opgeleide tolken inzetten om ter plaatse, telefonisch en online te tolken. Niet alleen de basis- en secundaire scholen, maar ook de Centra voor Leerlingenbegeleiding, het Volwassenenonderwijs en partners kunnen aanspraak maken op het voordeeltarief.

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?