| Artist impression van de campus, die voor het schooljaar 2025-2026 af zou moeten zijn.

Nieuw Brussels scholencomplex zal plaats bieden aan 1.280 kinderen

© Belga
30/08/2023

In het bijzijn van Brussels minister voor Nederlandstalig Onderwijs Sven Gatz (Open VLD) is woensdag Campus STREAM voorgesteld aan het grote publiek. Het toekomstige scholencomplex moet een innovatieve en duurzame onderwijssite in de Brusselse Kanaalzone worden, goed voor 1.280 plaatsen in het kleuter-, lager en secundair onderwijs. Er wordt ook een kinderdagverblijf gebouwd.

Het project, in samenwerking met de Vlaamse Gemeenschapscommissie (VGC), de gemeente Anderlecht en het gemeenschapsonderwijs GO!, moet een reeks onderwijsinstellingen huisvesten "die een inspirerende leeromgeving bieden aan kinderen van 0 tot en met 18 jaar", aldus Gatz. Zo nemen secundaire school GO!4Tech, de gemeentelijke basisschool van Anderlecht Stroomboot en het gemeentelijk kinderdagverblijf hun intrek in het toekomstige complex.

Campus STREAM wordt gebouwd op de site tussen de Walcourtstraat en de Hendri Deleersstraat in Anderlecht. Architectenbureau's SMAK Architects, Atelier Kempe Thill & Kaderstudio en Polo Architects verzorgden het ontwerp voor het toekomstige scholencomplex.

Stijgende vraag

Het initiatief werd genomen in 2020. De VGC besloot toen om een nieuwe onderwijscampus te bouwen op de stijgende vraag van Brusselaars naar plaatsen in het onderwijs. "In het schooljaar 2025-2026, de geplande datum voor de ingebruikname van Campus Stream, zal de capaciteit in ons onderwijs dankzij deze nieuwbouw toenemen met een kleine 1.300 kleuters, leerlingen uit het lager onderwijs en scholieren uit het secundair", aldus Gatz.

De bouwwerkzaamheden zijn van start gegaan in 2022, het einde wordt verwacht tegen 2025. In schooljaar 2025-2026 zal de campus plek moeten bieden aan precies 1.280 leerlingen, waarvan 192 kleuters, 288 scholieren uit het lager onderwijs en 800 leerlingen uit het secundair onderwijs.

VGC-collegevoorzitter Elke Van den Brandt (Groen) duidt ook op het belang van betaalbare kinderopvang in Brussel, dat dit project ten goede moet komen. "Met de bouw van dit kinderdagverblijf in Anderlecht anticiperen we op de ontwikkeling van de kanaalzone en bieden we meteen een oplossing voor de opvang van ongeveer 54 kinderen", stelt ze.

Koen Pelleriaux, topman van het GO!-onderwijs, is tevreden dat het GO! mee de schouders onder het project kan zetten. "Nederlandstalig onderwijs in Brussel is een kwaliteitslabel, dat vele ouders erkennen. Daarom vinden we het als GO! belangrijk om samen met onze partners de schouders onder dit project te zetten", zegt Pelleriaux. "Om samen een aangename plek te creëren waar onze leerlingen kennis en vaardigheden opdoen en opgroeien tot de actieve en mondige burgers van morgen."

Nieuwe wijk

"We zijn heel blij met het initiatief van de VGC om deze school te bouwen en werken er dan ook graag aan mee. Hiermee kunnen we tegemoetkomen aan de stijgende vraag aan plaatsen in het Nederlandstalig onderwijs", zeggen burgemeester Fabrice Cumps en schepen Elke Roex, "te meer omdat er op een boogscheut van de school een nieuwe wijk in opbouw is, waar 15.000 inwoners zullen wonen".

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni