Onderwijskoepels tevreden, hopen op snel overal contactonderwijs

© Ivan Put
| Themabeeld: een Brusselse school

De onderwijskoepels reageren maandag tevreden na afloop van het overleg met minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). Ze hopen wel nog voor het einde van het schooljaar alle leerlingen in de klas te mogen verwelkomen in de Nederlandstalige scholen in Vlaanderen en Brussel.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) besliste maandag samen met de koepels en de onderwijsvakbonden om terug te keren naar de situatie van voor de paaspauze. Dat betekent dat het lager onderwijs en de eerste graad van het secundair onderwijs contactonderwijs krijgen, terwijl er voor de tweede en derde graad van het secundair halftijds afstandsonderwijs wordt voorzien.

"Wij hadden natuurlijk het liefst gezien dat alle scholen weer voltijds open mogen. Ik denk dat iedereen ernaar snakt om voltijds te kunnen lesgeven", zegt Bruno De Lille van de Brusselse scholengroep Sint-Goedele. "Anderszijds hadden we dit wel verwacht. Puur praktisch was ik niet zeker of we tegen maandag alles al voltijds konden heropstarten. Leerkrachten moeten hun lesvoorbereidingen op dit moment continu aanpassen, je kan niet zomaar verwachten dat zij tegen volgende week weer op een andere manier lesgeven. Nu werken we gewoon voort zoals voor de paasvakantie. Het is goed dat er duidelijkheid is."

'Best mogelijke scenario'

Vanwege het Vlaams gemeenschapsonderwijs noemt afgevaardigd bestuurder Raymonda Verdyck "het voorstel dat vandaag op tafel ligt, het best mogelijke scenario". "Natuurlijk wilden we de scholen liefst voltijds openen voor iedereen, maar we moeten rekening houden met de evoluties en bezorgdheden rond de cijfers. We blijven de cijfers monitoren en hopen dat we de leerlingen van de tweede en derde graad secundair onderwijs in de loop van het schooljaar toch nog voltijds mogen verwelkomen", aldus Verdyck. De GO! Scholengroep Brussel sluit zich aan bij die reactie.

Een boodschap die ook Lieven Boeve, directeur-generaal van Katholiek Onderwijs Vlaanderen, onderschrijft. "We willen immers het schooljaar kwaliteitsvol afronden en leerlingen goede ondersteuning bieden en oriënteren voor de toekomst," klinkt het.

Het GO! toont zich ook tevreden dat een aantal verstrengde maatregelen, zoals de spreiding van de speeltijden en het sluiten van de refter, worden teruggeschroefd. Het Katholiek Onderwijs spreekt zich op zijn beurt positief uit over de extra bijdrage die de overheid levert inzake het welbevinden van leerlingen en personeel.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?