Opleiding toptechschool in Ukkel van start

De nieuwe Marc Zuckerberg worden? In Ecole 19 kunnen studenten tussen 18 en 30 jaar terecht voor een gratis opleiding coderen. BRUZZ sprak er met Felix (19), die sinds twee dagen aan de opleiding bezig is.  

De school, die zich op het Domein Latour de Freins in Ukkel bevindt, werd opgericht naar het voorbeeld van Ecole 42 in Parijs. Franse miljardair Xavier Niel huldigde de school in mei in. Dinsdag ging BRUZZ langs om te kijken hoe het er aan toegaat in deze atypische school en sprak daar met student Felix.

Felix, die twee dagen geleden aan de opleiding begon, vertelt hoe hij op de school terecht is gekomen: "Ik kende de Ecole 42 in Parijs en heb dan via vrienden vernomen dat er ook een vestiging in Brussel kwam. Nadat ik erachter kwam dat een universitaire opleiding niet aan mij besteed was, heb ik de ingangsproef voor de school gedaan en nu zit ik hier (lacht)." 

Geen leerkrachten

De school past niet binnen het klassieke idee van onderwijs. Zo is er bijvoorbeeld geen leraar aanwezig en zijn de studenten aangewezen op het internet en hun medestudenten wanneer ze met vragen zitten. Ook mogen de studenten komen wanneer ze willen: "Je komt wanneer je wilt, maar je moet elke maand wel een bepaalde level halen. Dat doe je door een bepaald aantal opdrachten te voltooien," verklaart Felix.  

De opleiding is ook volledig gratis. Dit komt door de financiële steun van verschillende grote bedrijven zoals Deloitte, Solvay of de Persgroep. Facebook stuurt dan weer begeleiders.

Om zeker te zijn dat de studenten die aan de gratis opleiding beginnen, gemotiveerd genoeg zijn organiseert de school een soort proefperiode van vier weken, de 'Piscine'. 

De 'Piscine' 

Gedurende vier weken moet een kandidaat-student elke dag werken aan oefeningen of projecten om de school te leren kennen en aan te tonen dat hij of zij voldoende gemotiveerd is om aan de opleiding te beginnen. "De Piscine is maar één maand, maar het is wel echt intensief. Elke dag ongeveer 10 tot 12 uur werken, ook op zaterdag en zondag," vertelt Felix.  

Hij voltooide de maand met succes en is nu sinds twee dagen aan de eigenlijke opleiding beginnen. Wat hij precies wil doen na het voltooien van de opleiding weet hij nog niet: "Wat ik nadien wil doen, weet ik nog niet precies. Na ongeveer zes maanden moeten we stage doen, hopelijk krijg ik daardoor beter een idee van wat ik wil doen." 

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees meer over
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?