Schoolstraat wordt speelstraat in Sint-Joost-ten-Node

© Brussel Mobiliteit

De Sint-Joost-aan-Zeeschool sluit al een paar maanden elke werkdag de straat af voor verkeer tussen 8 en 9 uur in de ochtend. Tijdens de Week van de Mobiliteit blijft de straat de hele dag gesloten, en mogen kinderen op straat spellen spelen. Ook krijgen ze fietsles, en brengen minister Pascal Smet (SP.A) en staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) hen een bezoek.

Een bijzondere dag voor de kinderen in de Sint-Joost-Aan-Zeeschool. Op de laatste dag van de Week van de Mobiliteit wordt tussen 7 en 16 alle verkeer uit hun straat geweerd. De auto’s maken plaats voor spellen. Zo werd een gigantisch biljartspel geplaatst, waarin kinderen kunnen voetballen. Ook in de loop van de dag mogen de kinderen geregeld naar buiten om te spelen, indien het weer het toelaat.

Later op de dag brengt een agent van de politie een bezoek aan de school, om de kinderen te leren over verkeersregels. Ook vertrekt een groep kinderen op uitstap om een fietsparcours af te leggen, om hun fietsvaardigheden verbeteren.

Sinds juni vorig schooljaar maakt de school de straat elke dag tussen 8 en 9 autovrij. Het systeem bestaat dus een paar maanden. Op termijn moet de straat een echte schoolstraat worden. Dat betekent dat automobilisten ook tussen half 1 en 2 uur in de namiddag, en tussen half 4 en 4 uur niet welkom zijn. Om dat structureel te verankeren, moeten er ook speciale verkeersborden en verplaatsbare hekken komen.

Om gemeentes te ondersteunen in de kosten voor de installatie van permanente schoolstraten, maakten staatssecretaris Bianca Debaets (CD&V) en minister Pascal Smet (SP.A) een miljoen euro vrij. Beide politici brengen op vrijdag een bezoek aan de school.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?