Studenten betalen 40.000 euro voor opleiding voetbalmanagement

Godfried Roelant
© BRUZZ
24/05/2018

| De studenten voetbalmanagement op het veld van Legia Warschau.

Het International Football Business Institute (IFBI) in Brussel bereidt zijn studenten met gastlessen en buitenlandse studietrips voor op een job in de voetbalindustrie. En die studenten branden van ambitie. “Het zou mooi zijn om de wereldvoetbalbond FIFA op termijn van dat corrupte imago af te helpen,” zegt Georgy uit India zelfverzekerd.

Vanuit Charleroi vertrekken de studenten van het IFBI, dat gevestigd is in de Egmontstraat, naar Warschau op bijscholing. De Poolse hoofdstad is de laatste buitenlandse bestemming van dit jaar. Eerder trok de groep al naar Nederland, Groot-Brittannië, Spanje, Zwitserland en Hongarije om er meer te weten te komen over de werking van tal van grote en kleine clubs.

“De kennis die ze op die reizen vergaren, in combinatie met de lessen van bijna negentig gastsprekers, moet hen klaarstomen voor een job in de voetbalwereld,” legt Simon Van Kerckhoven, CEO van IFBI uit. In samenwerking met de VUB en Jos Verschueren richtte hij twee jaar geleden het instituut op.

Op de parking van de luchthaven steekt de voetbalverslaving een eerste keer de kop op. Nog voor hij de ingang bereikt, haalt Nicolay zijn tablet boven om zich te kunnen overgeven aan zijn favoriete ‘drug’: voetbal. “Het voetbal stopt bij ons nooit, we zijn er dag en nacht mee bezig,” zegt hij, terwijl zijn ogen de bal blijven volgen op het scherm. De 24-jarige Bulgaar was profvoetballer in zijn thuisland tot een blessure zijn carrière vroegtijdig beëindigde. “Ik ging daarna bij de club aan de slag als technisch assistent en kreeg zo de smaak te pakken. Na een cursus voetbalmanagement in Engeland, schreef ik mij ook in aan het IFBI om nog meer ervaring op te doen.”

"Ooit wil ik in een stadion naar een match kijken met een speler op het veld die ik vertegenwoordig. Dat moet een zalig gevoel zijn"

Gautier De Wachter, student voetbalmanagement

Gautier De Wachter, student voetbalmanagement

Inschrijvingsgeld

Het gezelschap doet onmiddellijk denken aan L’auberge espagnole. In die Franse film beleven jongeren met verschillende nationaliteiten samen een uitwisselingsprogramma in Barcelona. Ook bij het IFBI komen de studenten uit alle windstreken en krijg je een Erasmusgevoel. Want behalve de Bulgaar, telt de bonte verzameling nog vier Belgen, drie Indiërs, een Jordaniër en iemand uit Nieuw-Zeeland.

Allemaal moesten ze 40.000 euro inschrijvingsgeld neertellen en dat was voor sommigen toch even slikken. “Mijn vader en moeder hebben dat bedrag bij de bank moeten lenen. Het is in India zeker niet vanzelfsprekend om je kind de voetbalwereld in te sturen,” zegt Georgy als we ’s avonds naar het hotel stappen. “Niet alleen de kostprijs ligt hoog, heel wat ouders bestempelen het als een onzeker bestaan. Gelukkig kon ik rekenen op hun steun.”

sportmanagers 3 BRUZZ ACTUA 1617

| Strak in het pak bezoeken deze voetbalmanagers in spe het stadion van Legia Warschau.

Tevreden blikt hij de dag erna terug op het bezoek aan het nationaal stadion. “Het is voor mij belangrijk om zo veel mogelijk voetbaltempels van dichtbij te zien, want ik droom van een job als stadionmanager.” Als dat niet lukt hoopt de wandelende Manchester United-encyclopedie op een andere functie binnen de voetbalindustrie. “Stel dat de FIFA (de Wereldvoetbalbond, red.) ooit komt aankloppen, dan zeg ik zeker geen ‘neen’. Het zou mooi zijn om die organisatie op termijn mee van haar corrupte imago af te helpen.”

Op een halfuurtje stappen van de plek waar Robert Lewandowski de netten doet trillen voor de nationale ploeg, ligt de thuishaven van Legia Warschau. De studenten kijken er naar een wedstrijd tegen een Poolse middenmoter. De competitieleider kan kampioen spelen en dus staat het stadion nog wat meer in brand dan anders. “Kippenvel,” zegt Van Kerckhoven, als de harde kern de arena verlicht met Bengaals vuur. Na de match vertelt hij over het samenwerkingsakkoord met de club.

sportmanagers 2 BRUZZ ACTUA 1617

| Student voetbalmanagement Hazem.

“Het is de derde overeenkomst die we tekenen. De partnerships leveren stageplaatsen op, maar daar is van deze lichting slechts een iemand op ingegaan.” De rest zoekt zijn eigen weg. De Jordaniër Hazem kwam op eigen houtje bij Legia Warschau terecht.

Al wil de dubbelganger van Marouane Fellaini niet te vroeg victorie kraaien. “Ik had ook contacten met Porto, maar uiteindelijk is er nooit iets concreets uit de bus gekomen. Dat is jammer, zeker omdat de club werk wilde maken van een duurzaam energiebeleid en dat is het domein waarin ik een bachelor heb behaald.”

sportmanagers BRUZZ ACTUA 1617

| Student voetbalmanagement Gautier De Wachter.

De magere bezetting van de stageplaatsen is voor de CEO geen reden om het tot een vast onderdeel van de opleiding te maken. “Iedereen krijgt de kans om mensen te benaderen die een stageplaats kunnen regelen. We helpen waar het kan, maar het is ook aan de student zelf om zijn netwerk uit te bouwen en actie te ondernemen. Een keer mailen of bellen volstaat niet om iemand te overtuigen van je capaciteiten.”

Uit passie voor de sport

Gautier De Wachter verliest er de moed niet bij. Hij gaat voluit voor een bestaan als spelersmakelaar. Binnen de voetballerij worden ze al eens omschreven als rotte appels, maar dat ziet hij als een extra motivatie. “Ja, er lopen makelaars rond die soms te veel aan zichzelf denken en te weinig aan het belang van de speler. Ik hoop mij daar nooit schuldig aan te maken.”

De voorbeelden van succesvolle makelaars zijn legio. Denk maar aan Patrick De Koster (Kevin De Bruyne), Christophe Henrotay (Youri Tielemans) en Mino Raiola (Romelu Lukaku). Allemaal verzekerden ze zich met veel transfers van een zorgeloos bestaan voor zichzelf en de generaties daarna. Maar voor De Wachter is geld geen drijfveer. “Voetbal is mijn passie en daar heeft het saldo van mijn rekening weinig mee te maken. Echt niet. Ooit wil ik wel in een stadion zitten en naar een match kijken met een speler op het veld die ik vertegenwoordig. Dat moet een zalig gevoel zijn.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Onderwijs, Sport, voetbalmanager, International Football Business Institute

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni