Twee Brusselse scholen voeren vierdaagse schoolweek in

AM, MVDH
14/06/2023
Updated: 14/06/2023 18.08u

GO! basisscholen De Weg-Wijzer en Papageno in Evere zullen vanaf volgend schooljaar op woensdag een lesvrije dag invoeren. Op die manier willen ze hun leraren die uit Vlaanderen pendelen een adempauze gunnen. "We willen het beroep opwaarderen om nieuwe mensen aan te trekken. Momenteel kampen we met een tekort van vier voltijdsen."

Concreet hebben de leerlingen in het nieuwe systeem op woensdag de keuze om thuis te blijven, naar de opvang op school te komen of activiteiten te doen op school zoals bijvoorbeeld muziekles of sport. Die activiteiten kosten wel 3 euro.

Belangrijk is wel dat ook in de nieuwe regeling “de kwaliteit van het onderwijs zeker 100 procent gegarandeerd blijft”, aldus directrice van De Weg-Wijzer Lisa Janssens. Ter compensatie voor de weggevallen uren midden in de week zal de school immers iets vroeger beginnen en zullen leerlingen op de andere schooldagen een uurtje langer op school moeten blijven.

Dat zevende lesuur zal wel op een "creatieve en speelse" manier worden ingevuld. “Er wordt dan vooral ingezet op het memoriseren en automatiseren van de leerstof”, aldus Janssens. “Er komt geen nieuwe leerstof aan bod.”

Tijdswinst

Volgens de scholen in kwestie biedt het nieuwe systeem heel wat voordelen voor zowel de leerlingen als de leraren. Voor de leerlingen betekent een vrije woensdag een adempauze midden in de week terwijl de leraren die vanuit Vlaanderen naar Brussel komen lesgeven, een grote tijdswinst kunnen boeken.

“Deze regeling kwam als oplossing uit de bus in de strijd tegen het lerarentekort”, aldus Janssens. “Onze leraren komen allemaal uit Vlaanderen omdat er in Brussel een groot tekort is aan Nederlandstalige leerkrachten. Voor hen willen we de job aantrekkelijker maken en daarnaast is het de bedoeling ook nieuwe leerkrachten aan te trekken door het beroep op te waarderen. Momenteel kampen we met een tekort van vier voltijdsen.”

Wel geeft de directrice toe dat sommige ouders hun twijfels hadden bij het systeem. “Zij hadden legitieme bedenkingen over onder meer de kostprijs van de opvang en de langere lesdagen, maar die hebben we allemaal kunnen counteren. De ouders beseffen ook dat het lerarentekort echt een breed maatschappelijk probleem is en ze appreciëren dat wij actief naar oplossingen zoeken.”

Na 2 jaar zal een evaluatie van de nieuwe regeling volgen door leraren, ouders en leerlingen. Naast Papageno en de Weg-Wijzer hebben nog drie andere basisscholen van het GO! interesse in het nieuwe systeem, maar zij wachten nog op een goedkeuring van het departement Onderwijs.

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni