awel merci

Vader pleegt 1.500 telefoontjes om dochtertje in te schrijven

© Mimzy - Pixabay

U dacht dat vooral de inschrijvingen voor het Nederlandstalig onderwijs een hel waren? Think again. Een Franstalige vader heeft met een team van drie mensen alles bij elkaar maar liefst 1.500 keer getelefoneerd naar het officiële inschrijvingsnummer van het Franstalig onderwijs in Brussel. “Het is een absurde loterij.”

Het inschrijvingssysteem van het Franstalig onderwijs in Brussel werkt niet met een loting of online tool, maar met één vast telefoonnummer om alle kinderen een plaatsje te geven in de kleuter- of lagere school.

De regel daarbij is: wie eerst komt (lees: wie eerst een medewerker aan de lijn krijgt), eerst maalt. Je geeft de medewerker dan je geprefereerde school door, als die vol is geef je nummer 2, dan nummer 3, en zo verder.

Resultaat is natuurlijk dat veel Franstalige ouders in Brussel als een gek beginnen te bellen wanneer de lijn wordt geopend. Dat was voor dit jaar afgelopen maandag, en Xavier uit Brussel-Stad heeft zich op die dag waarschijnlijk tot koning van de bellende ouders gekroond.

Met twee vrienden pleegde hij op drie uur tijd maar liefst 1.500 telefoontjes in totaal. Dat zijn ongeveer drie pogingen per minuut per persoon. Uiteindelijk lukte het om zijn dochtertje in te schrijven bij een lagere school, “maar het is een absurde loterij en ik heb nog steeds geen bevestiging gekregen via e-mail,” zucht Xavier bij La DH.

‘Stressvol maar transparant’

Het kabinet van bevoegd Brussels schepen Faouzia Hariche (PS) geeft toe dat het systeem veel stress veroorzaakt. “Maar het is een betrouwbare en transparante manier van werken en we vinden uiteindelijk altijd een oplossing voor de bellende ouders,” klinkt het. Nog een advies: “Bel vroeg in de ochtend en houd gewoon vol als het niet lukt.”

Achter het nummer zit een team van twaalf mensen dat deze week elke dag tussen 8.30 uur en 13 uur telefoontjes aanneemt om kinderen in te schrijven. Maandag vulde dat team al 583 van de 1.200 beschikbare prioritaire plaatsen die zijn weggelegd voor kinderen die vorig jaar al waren ingeschreven bij een bepaalde school. In totaal zijn er 3.700 plaatsen. Ondertussen zijn er daarvan nog zo’n 400 over.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?