Vakbond voert actie tegen agressieve leerlingen

© RVE / BRUZZ
| Dat instituut biedt onderwijs en zorg aan aan jongeren en kinderen met een visuele beperking, een gehoorsstoornis, een taalstoornis, een autismespectrum stoornis of een gedrags- en emotionele stoornis.
Updated: 16-04-2018 - 12:14

Een veertigtal militanten van bediendenvakbond LBC-NVK heeft maandagmiddag actie gevoerd bij het Koninklijk Instituut Woluwe. Om de toenemende agressie van leerlingen en bewoners een halt toe te roepen, vraagt de vakbond meer middelen en meer personeel.

Sinds begin februari wordt er in de instellingen van de Broeders van Liefde actie gevoerd, onder meer in Lummen, Zwijnaarde, Roeselare en Sint-Job-in-'t-Goor. Nu dus ook in Woluwe. De aanleiding is het toenemende aantal gevallen van agressie en geweld. Die worden volgens de vakbond mee in de hand gewerkt door het historische personeelstekort in de betrokken instellingen.

"Vergelijk het met een grote familie, zeg maar van negen kinderen," zegt KI Woluwe-directeur Piet Ketele, die de actie steunt. "Als er iets misgaat en je bent als ouder alleen, heb je het probleem minder snel gezien en kan je het minder efficiënt aanpakken. We krijgen ook steeds complexere groepen. Met meer personeel kunnen we die groepen verkleinen, zodat ze beheersbaarder zijn.

30 mensen tekort

Het personeel beseft volgens de vakbond heel goed dat omgaan met moeilijk en zelfs grensoverschrijdend gedrag tot zijn opdracht behoort, zegt vakbondssecretaris Piet Van de Walle. "Maar met de omkadering van vandaag kan er gewoon niet worden gewerkt zoals het hoort. Er is nood aan meer begeleiders, kleinere klassen en leefgroepen, en aangepaste infrastructuur."

Concreet heeft de vakbond het over een historisch personeelstekort van 15 werknemers. "Maar eigenlijk hebben we eerder 30 extra mensen nodig, als we de school en het internaat samen tellen" klinkt het. 

Mogelijk meer acties

Bij het Koninklijk Instituut Woluwe werken nu een 200-tal mensen. Het biedt onderwijs en zorg aan aan jongeren en kinderen met een visuele beperking, een gehoorsstoornis, een taalstoornis, een autismespectrum stoornis of een gedrags- en emotionele stoornis.

LBC-NVK zegt dat de personeelsacties bij de Broeders van Liefde niet langer genegeerd kunnen worden door de Vlaamse regering. "In het andere geval zullen vanaf 7 mei ook stakingsacties worden overwogen", aldus Van de Walle.

Overleg

In een reactie laat het kabinet van bevoegd Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen weten dat er overleg is met de betrokken partijen. "We nemen bijkomende maatregelen ter preventie van agressie in de jeugdhulp: door extra investeringen voor infrastructuur en voor vorming en ondersteuning."

"We onderzoeken ook de mogelijkheden naar bijkomende inzet van personeel in het licht van de sociale onderhandelingen", klinkt het.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.
Lees ook

Nieuws uit Brussel in je mailbox?