Vanaf 10 mei weer voltijds onderwijs op Franstalige scholen

© Bart Dewaele
| Leerlingen op school met mondmasker (archief)

Alle leerlingen van het lager en middelbaar onderwijs in de Franse gemeenschap zullen vanaf maandag 10 mei opnieuw voltijds naar school kunnen gaan.

Dat heeft minister Caroline Désir (PS) woensdag bekendgemaakt na overleg met de onderwijsactoren.

"Het is absoluut noodzakelijk dat alle leerlingen opnieuw fysiek les kunnen volgen, zowel om pedagogische als om psychologische redenen. Dat geldt vooral voor de jongste en de meest kwetsbare leerlingen, voor zij die afgehaakt hebben, voor de leerlingen van het beroepsonderwijs", zegt Désir.

De verschillende onderwijsministers van het land wilden eigenlijk al op 3 mei opnieuw op voltijds fysiek onderwijs overschakelen. Maar op advies van de experten wordt dat dus met een week uitgesteld. Dat heeft alles te maken met de trage afname van het aantal besmettingen met het coronavirus.

Désir wijst er ook op dat tegen 10 mei 600.000 extra vaccins zullen gezet zijn in Franstalig België en dat dankzij een uitgebreide testing, ook aan de hand van zelftesten, clusters beter zullen kunnen worden opgespoord.

Het resultaat van het Franstalige onderwijsoverleg wordt woensdagmiddag voorgelegd aan het Overlegcomité, dat vanaf 16 uur elektronisch vergadert. 's Middags pleegt ook minister Ben Weyts overleg met het Vlaamse onderwijsveld.

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?