Vlaamse regering trekt geld uit voor ziekenhuisschool in Brussel

© Belgaimage
| Ben Weyts (N-VA), Viceminister-president in de Vlaamse regering, bevoegd voor Onderwijs, Sport, Dierenwelzijn en Vlaamse Rand.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) maakt extra geld vrij voor ziekenhuisscholen in Brussel en West-Vlaanderen, zowel voor leerlingen van het basisonderwijs als voor leerlingen van het secundair onderwijs. Met de extra vestigingsplaatsen zullen er in totaal meer dan 70 plaatsten gecreëerd worden.

Kinderen en jongeren die langdurig in een ziekenhuis, een preventorium of een andere residentiële setting verblijven, kunnen terecht in een ziekenhuisschool. Daar krijgen ze een beperkt en aangepast programma dat meestal focust op de belangrijkste leerstof. Het moet een al te grote schoolse achterstand vermijden en ervoor zorgen dat die leerlingen, eenmaal voldoende hersteld, opnieuw aansluiting vinden bij hun leeftijdsgenoten op hun gewone school.

Minister Weyts trekt nu extra geld uit voor het ziekenhuisonderwijs, zo maakt hij donderdag bekend. Voor kinderen uit het basisonderwijs komen er nieuwe vestigingsplaatsen voor ziekenhuisschool Inkendaal in UZ Brussel, voor een ziekenhuisschool in AZ Delta in Roeselare en voor nog een ziekenhuisschool in het Jan Yperman-ziekenhuis in Ieper. Voor scholieren van het secundair onderwijs komt er een volwaardige ziekenhuisschool met vestigingsplaatsen in het AZ Delta en het Jan Yperman-ziekenhuis.

Volgens Weyts gebeuren er fantastische dingen in de ziekenhuisscholen. "De leerkrachten zorgen ervoor dat zieke kinderen zich niet ook nog eens zorgen maken dat ze achterop zullen raken op school. Het helpt ook om de band met het normale leven warm te houden. We hebben in Vlaanderen afstandsonderwijs via Bednet, er is tijdelijk onderwijs aan huis, maar we breiden ook het aanbod uit voor de kinderen die in het ziekenhuis moeten blijven."

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?