VUB-programma ALEF sleept eerste prijs Europees Talenlabel in in de wacht

© Belga
12/01/2024

Het VUB-talenprogramma ALEF heeft donderdag de eerste prijs van het Europese Talenlabel in de wacht gesleept. ALEF organiseert buitenschools Arabisch taalonderwijs voor kinderen van 6 tot en met 15 jaar.

Het Europees Talenlabel is een initiatief van de Europese Commissie ter bevordering van het vreemdetalenonderwijs in de lidstaten. Het label erkent innovatieve taalkundige initiatieven en brengt ze onder de aandacht van beleidsmakers, onderzoekers en praktijkmensen in heel Europa.

ALEF is het geesteskind van taalexperten van de VUB. Het programma probeert bij te dragen aan meertalige integratie en het versterken van de eigenwaarde van kinderen met een Arabisch achtergrond. Door zowel westerse als Arabische culturele elementen te mengen met elkaar, ontdekken kinderen en jongeren spelenderwijs de meertaligheid.
Zo wordt er bijvoorbeeld theater gespeeld met zinnen in het Nederlands, Frans en Arabisch die met elkaar gemengd worden. Er worden ook drietalige liedjes gezongen, of dansjes in elkaar gestoken waarvan de instructies in drie talen gegeven worden.

"De VUB staat voor een inclusieve, urbane en internationale universiteit. Het ALEF-programma is een mooi voorbeeld van hoe dit in de praktijk wordt gebracht", aldus Karin Vanderkerken, vicerector internationalisatie aan de VUB. "Het ontvangen van de eerste prijs van het Europees Talenlabel is een erkenning van de doelstellingen van het programma. Mijn dank gaat dan ook uit naar het toegewijde team en alle partners die het programma mee ondersteunen."

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni