Zes stedelijke basisscholen Vilvoorde richten samen taalbadklas in

voetballende_kinderen_c_elke_vanoost_cmyk.jpg
© Elke Vanoost
| De taalbadklas is bedoeld voor kinderen die op oudere leeftijd met hun ouders uit Brussel of Walloniƫ naar Vilvoorde verhuizen maar nog nooit Nederlands spraken.
© Elke Vanoost
| De taalbadklas is bedoeld voor kinderen die op oudere leeftijd met hun ouders uit Brussel of Walloniƫ naar Vilvoorde verhuizen maar nog nooit Nederlands spraken.

De zes stedelijke basisscholen uit Vilvoorde richten vanaf dit schooljaar een gezamenlijke taalbadklas in voor anderstalige leerlingen die op latere leeftijd arriveerden en geen recht hebben op de OKAN-klas (onthaalklas anderstalige nieuwkomers). De taalbadklas is bedoeld voor kinderen die op oudere leeftijd met hun ouders uit Brussel of Walloniƫ naar Vilvoorde verhuizen maar nog nooit Nederlands spraken.

Het gaat volgens Jo De Ro (Open VLD), Vlaams parlementslid en Onderwijsschepen in Vilvoorde, om een primeur voor Vlaanderen. Dat stelt de leerkrachten voor zware problemen. "Begin dan maar als juf in het vierde of zesde leerjaar. Dat is eigenlijk het onmogelijke vragen", aldus De Ro. De onderwijswetgeving maakt al jaren de organisatie van taalbadklassen mogelijk, maar deze worden in tegenstelling tot de OKAN-klassen niet gesubsidieerd. "Dat maakt dat de wettelijke mogelijkheid in de praktijk dode letter blijft", aldus De Ro.

De zes stedelijke basisscholen in Vilvoorde vonden een oplossing door een aantal lestijden samen te leggen en zo een juf in de centrale school De Kinderkoppen met deze groep kinderen aan de slag te laten gaan. "Concreet zitten momenteel 10 kinderen van het tweede leerjaar tot en met het zesde leerjaar basisonderwijs uit drie van de zes scholen drie voormiddagen per week samen in de klas bij juf Lotte en leren ze Nederlands. De rest van de week zitten ze gewoon in de klas en de school waar ze ingeschreven zijn", aldus De Ro.

In een mededeling roept De Ro op dit voorbeeld te volgen. "Lokaal kan men door samenwerking en door het maximum halen uit de middelen die men heeft het verschil maken. Als inrichtende machten en schoolbesturen hebben we immers heel veel vrijheid in Vlaanderen om te vernieuwen, om eigen accenten te leggen, om zaken op maat van de eigen context aan te pakken. Engels in het basisonderwijs? Frans vroeger dan het vijfde leerjaar? Taalbaden? Brugfiguren? Praat er niet langer over: doe het gewoon", aldus de onderwijsschepen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?