reportage

Zonder diploma aan de slag in het Brussels kleuteronderwijs

Updated: 27-03-2019 - 16:46

De Baobab is een project waarbij Brusselaars die nog geen diploma hoger onderwijs hebben, toch al kunnen beginnen werken als kleuteronderwijzer in het Nederlandstalig onderwijs. “Mijn droom is uitgekomen,” zegt Kalifa, een van de acht deelnemende Brusselaars.

Na screening worden acht Brusselaars tewerkgesteld als gesubsidieerde contractuele (GECO). Hierbij werd gepolst naar hun motivatie, engagement en taalvaardigheid. Dankzij hun statuut worden hun studies vergoed en kunnen ze via een aangepast traject ook al betaald gaan werken.

Tijdens dit traject maken ze een afwisseling tussen drie dagen werken in de Hendrick Conscience of de Sint-Lukas basisschool en twee dagen les volgen aan de Erasmushogeschool of aan Odisee. Na vier jaar heeft de student-onderwijzer dan een volwaardig diploma kleuteronderwijs.

Nieuwe kans

Kalifa Mohamed, een 24-jarige Brusselaar uit Egypte, is een van de acht deelnemers aan het project. Zijn droom is uitgekomen: “Ik heb nu een kans gekregen op een diploma en die had ik voordien niet. Ik hoop dat ik later mijn eigen klas heb waar ik de kinderen kan helpen groeien en ontwikkelen en zelf ook kan bijleren van hen.”

Hij staat samen in de klas met Sandrine Bleijs. “Het is een goede manier om studenten een beter inzicht te geven in wat de job juist inhoudt”, vertelt Bleijs. Volgens haar zijn er velen die na enkele maanden in het werkveld al afhaken. “Toch mag het belang van theorie op vlak van pedagogie en ontwikkeling niet onderschat worden”, vindt ze.

kleutermeester
Kalifa Mohamed, student en kleutermeester

De mooiste job ter wereld

De Baobab is een pilootproject en gaat voorlopig enkel in het kleuteronderwijs door. Minister Guy Vanhengel (Open VLD) hoopt dat anderen het gaan oppikken en hetzelfde gaan doen. Op die manier zou het lerarentekort getackeld kunnen worden.

“We proberen jongeren te overtuigen om toch die stap naar het onderwijs te zetten. Veel van hen moeten al snel zelfstandig zijn en hebben een loon nodig, zij hebben geen kans om voor hoger onderwijs te kiezen”, legt Vanhengel uit.

Zowel de Vlaamse Gemeenschapscommissie als het Brusselse Gewest geven financiële steun aan het project. De eerste drie kleuteronderwijzers in opleiding gingen afgelopen februari van start.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?