Betogen tegen geweld

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
23/11/2011
Kinderen mee laten betogen, er valt zeker over te discussiëren. Hoe wij indertijd met de jeugdbeweging naar de grote antirakettenbetogingen trokken: nu zou ik toch eerst eens nadenken voor ik mijn kroost mee zou sturen. Al herinner ik me van die betogingen nog mijn heilige verontwaardiging over de beslissing om massavernietigingswapens op Belgische bodem te plaatsen.

Jongeren zijn beïnvloedbaar, maar hun verontwaardiging is daarom niet minder authentiek. Zeker als het gaat om zaken die ze aan den lijve ondervinden: verkeersveiligheid, of hun veiligheid tout court .

Het is moeilijk om in de ziel van de Molenbeekse burgemeester Philippe Moureaux te kijken om te weten waarom hij aanvankelijk weigerachtig stond tegenover de optocht van de Vier-Windenschool, een Franstalige school en de crèche Bambino tegen het toenemende geweld in hun schoolomgeving. Ging het echt om die kinderziel? Of kruipt Moureaux tegenwoordig bij elke kritiek in het defensief, omdat zijn gemeente de problemen niet meer aankan? Sluit je de ene drugszaak, dan verplaatst het geweld zich even verderop naar een schoolomgeving...

Maar kijk, de optocht kreeg toch Moureaux' fiat. In professionaliteit waarmee ze hun zaak onder de aandacht brachten, hoefden de scholen voor niemand onder te doen. Het filmpje Aan mijnheer Moureaux , dat onder meer op brusselnieuws.be te zien is, waarin de Molenbeekse schoolkinderen zingen dat ze een propere en veilige schoolomgeving willen, was verfrissender dan pakweg... dat Uplace-clipje waarin Tine Embrechts ons probeert te overtuigen om met de kids onder de brug van Vilvoorde te gaan shoppen!

Je ziet het steeds vaker, en het is hoopgevend: comités waarvan de leden hun professionele expertise inzetten om voor een zaak te strijden waar ze zelf geen financieel belang bij hebben. En ook opvallend: dames met hoofddoek, vaak het zwijgende deel van de samenleving, voerden in Molenbeek het woord voor de camera's. Zulke comités maken het het beleid niet altijd gemakkelijk, maar in de strijd voor een leefbare stad zijn ze de beste bondgenoten.

Na hun onderhoud met de burgemeester waren de scholen gematigd positief. Moureaux had zeker geluisterd, maar had ook aangegeven dat hij geen toverstok had. Want hoe gaat dat in ons ingewikkelde land? Ook de federale regering moet slagkracht hebben om die enorme veiligheidsproblemen aan te pakken. We kunnen moeilijk zeggen dat ze die vandaag heeft. Misschien moeten we met de kinderen maar eens in de Wetstraat gaan betogen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni