Brussels Marathon trekt prijzengeld mannen en vrouwen gelijk

© BRUZZ
01/10/2017

Vanaf volgend jaar krijgen mannen en vrouwen die meelopen aan de Brussels Marathon hetzelfde prijzengeld. Dit jaar kreeg Keniaan Stephen Kiplagat duizend euro, en de Belgische Christine Lemaire, winnaar bij de vrouwen, slechts driehonderd. “Dat klopt niet,” reageerde Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) zondagavond.

De organisatoren van sportevenementen betalen dit jaar en de volgende jaren even veel prijzengeld aan mannen als aan vrouwen, schrijft Le Soir. Het verschil kwam volgens organisator Golazo omdat er bij de mannen getracht wordt om ook internationale atleten aan te trekken, wat bij de vrouwen niet zo is. "Om hoogstaande marathon te organiseren, proberen we sinds een paar jaar ook atleten uit het buitenland aan te trekken. Dat lukt alleen als we ze een interessante geldprijs kunnen aanbieden," legt woordvoerder Gert Van Goolen uit.

Bianca Debaets, Brussels staatssecretaris voor Gelijke Kansen, stelde het verschil in prijzengeld zondagavond aan de kaak. Christelle Lemaire, die de overwinning haalde bij vrouwen tijdens de Brussels Marathon, moest zich tevreden stellen met een prijzenpot die meer dan drie keer zo laag ligt als die van de mannelijke winnaar Stephen Kiplagat. “Hoewel Christelle Lemaire dezelfde afstand heeft gelopen, moet ze zich tevreden stellen met 300 euro, terwijl haar mannelijke evenknie met 1000 euro naar huis gaat,” klonk het.

“In geen enkele maatschappelijke sector zijn de inkomensverschillen tussen mannen en vrouwen zo groot als in sommige sporten,” klonk het bij Debaets. “Het is niet normaal dat bijvoorbeeld sommige mannelijke topvoetballers in een halve dag even veel verdienen als vrouwelijke topvoetballers op een heel jaar. Sport gaat niet enkel over competitie maar ook over volksgezondheid, sociale cohesie en fair play in onze samenleving.”

Brussel-Stad
Mohamed Ouriaghli (PS) en Alain Courtois (MR), schepenen van respectievelijk Gelijke Kansen en Sport in Brussel-Stad, sloten zich maandagnamiddag aan bij de kritiek van staatssecretaris Debaets - nadat de organisatie van de marathon al had aangekondigd dezelfde bedragen aan mannen en vrouwen uit te keren. Ze gaan bij de organisatoren peilen naar hun drijfveren.

"Het gaat hier duidelijk om discriminatie", klonk het bij Ouriaghli en Courtois. "De marathon van New York bijvoorbeeld, een van de grootste ter wereld, hanteert geen enkele discriminatie tussen mannen en vrouwen", zegt Courtois. Ouriaghli vult aan: "Deze ongelijke behandeling is het zichtbare symbool van ongelijkheden die overal in onze samenleving opduiken. In België bedraagt het salarisverschil bijvoorbeeld nog altijd 23 procent."

Bekijk hier het videoverslag van de Brussels Marathon:

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie, Sport

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni