Debaets: 'Laat je stem horen bij geweld tegen vrouwen'

© Ivan Put

Ieder van ons moet zich manifesteren als we getuige zijn van geweld tegen vrouwen. Dat zegt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Bianca Debaets (CD&V) naar aanleiding van de aanval op een studente in de metro.

Op zondagvoormiddag kreeg een jonge VUB-studente een klap tegen haar gezicht in metrostation Madou. En dat enkel omdat ze weigerde in te gaan op de seksuele avances van een andere metroreiziger. Het zoveelste incident van zinloos geweld in Brussel. We hebben dit verhaal al veel te vaak moeten horen. Een jonge vrouw die in de publieke ruimte lastiggevallen wordt. Verbale en seksuele intimidatie gevolgd door agressie. Opmerkelijk is de reactie van de omstaanders: ze deden niets.

De studente deed moedig haar verhaal op radiozender fmbrussel. Haar getuigenis roept bij iedereen soortgelijke verhalen op. Toch wordt geweld tegen vrouwen vaak afgedaan als een marginaal verschijnsel dat enkel voorkomt in de onderbuik van onze samenleving. De cijfers spreken dit tegen. Uit onderzoek blijkt dat één op drie van de vrouwen in ons land het slachtoffer is geweest van lichamelijk en/of seksueel geweld. En 60 procent van de Belgische vrouwen zegt slachtoffer te zijn geweest van seksuele intimidatie. Dat is meer dan verontrustend. Het is alarmerend.

Geweld tegen vrouwen is geen fait divers. Reportages zoals Femme De La Rue, de recente gebeurtenissen in Keulen en de #wijoverdrijvenniet hashtag op sociale media tonen eens te meer hoe wijdverspreid geweld tegen vrouwen is in onze samenleving.

Aan verontwaardiging alleen hebben we niet genoeg. Aan fmbrussel vertelde de jonge vrouw dat het feit dat niemand van de omstaanders tussenbeide kwam of hielp toen ze om hulp vroeg haar het meest van al gekwetst had. Dit baart mij grote zorgen. Ook in brieven die ik ontvang van andere slachtoffers van geweld op vrouwen keert dit onverschillige gedrag bij omstaanders en politiediensten vaak terug.  Het maakt wat de slachtoffers meemaken nog traumatischer.

Als Brussels Staatssecretaris voor Gelijke Kansen heb ik van de strijd tegen geweld op vrouwen mijn topprioriteit gemaakt. Iedereen heeft het recht om zich veilig en zelfzeker te voelen in de openbare ruimte. Daarom maken we dit jaar werk van een anti-street harassment campagne en lanceren we samen met de Ugent een nieuwe studie naar geweld op Brusselse vrouwen. Want met recente cijfers in de hand kunnen we doeltreffende maatregelen nemen.

Toch kan de overheid dit niet alleen aan. Elke Brusselaar, elke Belg die geweld tegen vrouwen serieus neemt heeft een verantwoordelijkheid. Daarom mijn oproep aan de Brusselaars: laat je stem horen als je op straat geconfronteerd wordt met geweld tegen vrouwen. De drempel om je mond open te doen is groot. Maar ik merk dat als één iemand er iets zegt, anderen vaak volgen. Betrek daarom omstaanders en geef een signaal dat wij dit niet tolereren. Samen staan we sterk en bannen we geweld tegen vrouwen in deze stad!

 

Bianca Debaets

Staatssecretaris voor Gelijke Kansen

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?