Een Boerka Pride heeft vorige week luidruchtig verhinderd dat een gerenommeerde Franse publiciste (Caroline Fourest) met twee professoren (oud-rector en historicus Hervé Hasquin en filosoof Guy Haarscher) in debat ging over extreem rechts. In Brussel anno 2012, aan de ULB anno 2012.

Een debat met als onderwerp de Salonfähigkeit van extreem rechts werd niet verhinderd door extreem rechts, noch door een zootje ongeregeld dat niet beter wist of door een groep zatte studenten. Niet dat dit niet erg zou zijn, maar de waarheid is nog veel verontrustender. Het was een onderzoeker van de ULB, Souhail Chichah, die met in boerka verklede medestanders een debat onmogelijk gemaakt heeft. Een wetenschapper, dus. Onbegrijpelijk en niet tolereerbaar. Wie de ander verhindert om te spreken en niet open staat voor een tegensprekelijk debat, hoort niet thuis aan een universiteit. Wat Chichah bezielde, is onduidelijk. Volgens Manuel Abramowicz van de antifascistische website RésistanceS is Chichah - hoewel hij zelf atheïstisch zou zijn - de leider van een fundamentalistische politiek-religieuze beweging.

Fourest is zowat Chichahs tegenpool. Zij is journaliste, publiciste, feministe, ze is fervent laïque en openlijk lesbisch. Fourest is gespecialiseerd in moslimfundamentalisme en extreem rechts en ze is tegen de boerka.

De vraag wat Chichah aan Fourest het meest ergert, is hier zeer ter zake. Chichah is geen piepjonge onderzoeker met een verlate puberteit, hij is een man van 43 met een jarenlange academische ervaring. Hij is overigens niet aan zijn proefstuk. Hij is een vurig verdediger van de van antisemitisme beschuldigde komiek Dieudonné, die door het Franse Front National op handen wordt gedragen.

Dat het vrije woord gefnuikt wordt aan een universiteit, is pijnlijk. Dat dit gebeurt aan de Université Libre de Bruxelles, is zo mogelijk nog pijnlijker. De ULB werd 175 jaar geleden opgericht tegen de almacht van het katholicisme. Anno 2012 worstelt de vrijzinnige universiteit blijkbaar met de diversiteit in haar rangen. Net zoals iedereen hebben ook Chichah en zijn entourage het recht hun mening te verkondigen. Hoezeer wij het met hen oneens mogen zijn, het is een recht dat we in een vrije samenleving niemand willen ontnemen. Wat we niet kunnen dulden, is dat Chichah en entourage van hun vrijheid misbruik maken om onze vrijheden onderuit te halen. De ULB mag de woorden van Henri Poincaré - "Het denken mag zich nooit onderwerpen" - nooit laten verstillen. Het alternatief is duisternis.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni