Edito: Geen visie, geen plan voor centrumhandel

© Saskia Vanderstichele

Over enkele weken opent Docks, het nieuwe winkelcentrum van de Waalse Mestdagh-groep. De handel in het hypercentrum van Brussel mag zich schrap zetten.

Heel wat consumenten die nu Nieuwstraat en andere handelsbuurten van de Vijfhoek frequenteren zullen een kijkje gaan nemen in de nieuwe zilveren ‘shoppingufo’ aan het kanaal. Al was het uit nieuwsgierigheid. En als het hen aanstaat, zullen ze blijven komen. Dat zijn zoveel klanten minder voor de Vijfhoek.

Over de mobiliteit in de Vijfhoek is veel gezegd en geschreven. Men kan er voor of er tegen zijn, maar er is een plan.

Ook hoe de publieke ruimte er zal gaan uitzien ligt vast. Architecten hebben dit allemaal mooi uitgetekend.

Maar over functies, en meer bepaald over welke handel er een plaats moet krijgen, is veel minder duidelijkheid. Laat staan dat er ergens een visie te ontwaren valt.

Er is wel gezegd dat er een geleidelijke transformatie zal gebeuren. Dat winkels die de tand des tijds niet doorstaan, vervangen zullen worden door winkels die het deze dagen wél goed doen.

Maar een écht handelsplan waarmee de voetgangerszone de concurrentie kan aangaan met Docks en andere toekomstige shoppingwalhalla’s hebben we nog niet gezien.

Het is een wet waar in Brussel geen speld tussen te krijgen valt. Als er geen duidelijkheid is, krijgt speculatie vrij spel. En met speculatie is een stad zelden gediend.

De onduidelijkheid over wat er in de gebouwen rond de voetgangerszone moet komen, wordt ook gevoed door de overheid zelf. Over drie weken vertrekt Actiris uit het enorme gebouw aan de Anspachlaan. Het gebouw zal leeg komen te staan. Het Brussels Gewest slaagt er klaarblijkelijk niet in om een koper te vinden. Te duur? Onverkoopbaar? Feit is dat er mogelijk een stadskanker van formaat in de plaats komt.

Er is gefluisterd dat de Galeries Lafayette interesse zouden hebben, maar meer dan een flauw ballonnetje bleek dat niet te zijn. Zolang de stad zelfs nog geen bouwvergunning heeft voor de voetgangerszone blijven écht grote investeerders sowieso weg.

Een ding staat wel vast: hoe groter de voorsprong voor de shoppingmalls buiten het stadscentrum, hoe moeilijker het wordt voor het hart van de stad om dìe achterstand in te halen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?