steven Vangarsse3
© Saskia Vanderstichele

BRUZZ heeft het idee van een autovrij centrum altijd een warm hart toegedragen. Met de publicatie van een opiniestuk door filosoof Philippe Van Parijs en de daaropvolgende Pic Nic The Streets kunnen we zelfs zeggen dat we er deels mee aan de basis van liggen.

Het schouwspel dat we vandaag zien is niet mooi. Handelaars zijn het moe. Ze zijn razend omdat hun omzet keldert. De openbare ruimte ligt er schabouwelijk bij. ‘s Nachts is het soms inderdaad niet om aan te zien.

En toch is er geen weg terug. De stad heeft niets anders gedaan dat wat ze moest doen: het stadscentrum nieuw leven inblazen door een openbare ruimte op mensenmaat te maken en de auto te weren.

Het klopt dat handelszaken zullen verdwijnen. Zo gaat dat als de omliggende omgeving van de handelszaken verandert. Dat lag in de lijn van de verwachtingen. Het is een harde boodschap, maar ook Unizo gelooft dat de handel zal overleven.

Om twee redenen blijft de beslissing van een autovrij centrum een goed idee. Eén. Steden met autovrije centra zijn steden die economisch opleven.

Er staan enkele grote shoppingmalls op stapel in de rand van Brussel. Eén wordt zelfs al gebouwd. De auto is er koning. Daar moet vanuit het hypercentrum, en eigenlijk ook vanuit de bovenstad, een krachtig antwoord op komen. De voetgangerszone is zo’n antwoord.
Twee. Iedereen lijkt het vergeten te zijn, maar Brussel heeft dure eden gezworen om het autoverkeer in het gewest met twintig procent terug te dringen. Een autovrij stadscentrum is een belangrijke stap.

Twintig jaar geleden moest de stad Gent door een heftige periode. Ook toen werden straten autovrij gemaakt. Ook toen stond de stad op stelten. Burgemeester en schepenen waren kop van Jut. Vandaag is het er aangenaam wonen en de toeristen smullen ervan.

De stad Gent wil nog een stap verder gaan, met alweer nieuw aangekondigd protest. Zo gaat het. Protest leidt tot debat en waar nodig tot aanpassingen, maar het mag geen reden zijn om wat haast iedereen een goed idee vindt zomaar overboord te gooien.

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni