| Het is ramadan in Brussel en dat zal je geweten hebben.

Debat

Edito: het is ramadan en dat zal je geweten hebben

Steven Van Garsse
© BRUZZ
30/05/2018

Het is ramadan in Brussel en dat zal je geweten hebben. Wie al langer in Brussel woont in buurten met veel moslims kijkt er niet meer van op. De sfeer is anders: gespannen overdag, gemoedelijk na zonsondergang.

In het autoverkeer valt de ramadan nog het meeste op. Chauffeurs met een razende honger? Het is een slecht recept voor hoffelijk verkeer.

Het kan ook erger. BRUZZ bracht een filmpje van een aanvaring op de Gentsesteenweg in Molenbeek tussen een motorrijder en enkele heethoofden. Het komt eerst tot een verbaal conflict. De motorrijder wordt vervolgens licht aangereden. De motorrijder filmt alles. Hij moet vluchten en ontkomt net op tijd, nadat hij nipt een vliegende winkelkar heeft kunnen ontwijken.

De ramadan, zo leren de moslims het althans, hoort een periode van introspectie te zijn, zeker niet een van agressie. Maar vasten leidt, zo blijkt, tot een verhoogde testosteronspiegel, tot een prikkelbare mens.

"Chauffeurs met een razende honger? Het is een slecht recept voor het verkeer"

Steven Van Garsse, chef BRUZZ magazine

Steven Van Garsse BRUZZ 1566

Ook de scholen worstelen met de vastentijd. Want hoe om te gaan met de kinderen die ’s middags niet deelnemen aan de maaltijd? Een Brusselse school vond er niet beter op dan hen apart te zetten in de klas, of hen naar huis te sturen tijdens de middag. Ook niet meteen een pedagogisch wondermiddel.

Op andere plekken kan de vasten bewondering wekken. In een random buurt in Jette organiseerden een moslimman en een niet-moslima dit weekend samen een barbecue voor La Fête des Voisins. Dat op zich was al iets opmerkelijks. Wat meer is, de man heeft zich de hele dag ingezet voor de barbecue, zonder ook maar een hap te eten. Ook dat is ramadan in Brussel.

Te lang hebben we in Brussel gedaan alsof de moslims er niet waren. Ze zouden wel worden zoals wij. In zekere zin is dat ook wel waar - we zijn allemaal mensen, maar we moeten ook met de verschillen durven om te gaan.

Alleen met een dialoog kunnen we die verschillen overstijgen, maar wel met in het achterhoofd dat religieuze voorschriften tot de privésfeer behoren en geen plaats hebben in de publieke ruimte. Een PS-schepen in Molenbeek maande ooit de politie aan om tijdens de ramadan in de combi niet ostentatief een broodje zitten te eten, omdat dat de gelovigen zou kunnen irriteren. Dat is dus niet de manier.

Ook het optreden van burgemeester Philippe Close in de moskee in de Tivolistraat afgelopen weekend doet wenkbrauwen fronsen, omdat hij onmogelijk de indruk kan doen verdwijnen dat hij er kwam om stemmen te ronselen voor de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen. Dat heeft met dialoog weinig te maken.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Opinie, Samenleving, Ramadan, Islam

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni