Edito: 'PTB wordt slapend rijk'

Steven Van Garsse
© BRUZZ
05/04/2017

Het zijn barre tijden voor de Brusselse regering (PS, Défi, CDH). Waren er nu verkiezingen, ze haalde niet eens een meerderheid. De PS zit met 17,8 procent op een historisch dieptepunt. Alleen in 1999 deed ze het nog slechter. Als de peilingen zich doorzetten, volstaat zelfs een coalitie van PS en MR niet om een regering te vormen.

steven Vangarsse3
Het zijn maar peilingen. Dat klopt. Maar de regering is niet in goede vorm. Ook dat is een waarheid. De eerste maanden waren veelbelovend. Er was schwung en een geloofwaardig project. Vandaag sleept de regering zich voort. En ze heeft nog twee volle jaren voor de boeg. Waar zal dat eindigen?
De peilingen zijn nog om een andere reden historisch. De PTB, die in Wallonië al langer piekt, krijgt meer en meer weerklank in Brussel. Daar is zelfs geen Raoul Hedebouw voor nodig, want die is er niet in Brussel. Toch zijn de links-radicalen goed op weg om een middelgrote partij te worden in Brussel. Een dus waar rekening mee gehouden zal moeten worden.

Vreemd genoeg lijkt dit fenomeen de Brusselse PS niet op de kast te jagen. Eerder integendeel. De partij is vandaag geruisloos bezig haar macht zo diep mogelijk in de politieke structuren te verankeren. Door nieuwe agentschappen op te richten. Door topambtenaren met PS-kaart in de administratie te droppen en waar dat niet lukt door de administratie aan de zijlijn te laten en alles door het kabinet te laten bestieren. Desnoods met externe consultants. Want geld lijkt er vandaag genoeg te zijn in Brussel.

In de wandelgangen klinkt het zo. Het genius hierachter is PS-chef en liégeoise de souche Laurette Onkelinx. Ze doet wat de PS in Luik gewoon is te doen: het politieke veld helemaal innemen. Brussel wordt zo langzaamaan Luik aan de Zenne. En dat vanuit een villa in Lasne.

Toegegeven: Brussel is vandaag aan de grote schandalen ontsnapt die Vlaanderen en Wallonië even hebben beheerst. Maar de politieke cultuur is helemaal dezelfde. Om meer macht te krijgen, zijn alle truken goed. De andere partijen laten betijen. Omdat ze niet anders kunnen. MR en Ecolo zitten in de oppositie, Défi wil de handen proper houden en de CDH vecht voor haar overleven. En de PTB? Die wordt slapend rijk.

Er is een lichtpunt. Het Brussels Gewest slaagt er nu al enkele jaren op rij in de jeugdwerkloosheid terug te dringen. Maar dat lijkt eerder ondanks dan dankzij deze regering.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni