Schoolkinderen leerlingen klas school jeugd jongeren politie terreurdreiging Drie fonteinen 3 fonteinenSint-Jans-Molenbeek

Een nieuw woord doet zijn intrede in het Brussels politieke jargon: de basculement. Het begrip is de inzet van een bitse politieke strijd binnen de Brusselse regering tussen PS-Défi en het CDH. Het gaat over de kinderbijslag. Sinds kort een bevoegdheid van dit kleine gewest. En het gaat over geld, veel geld, en over uw en onze portemonnee.

Steven Van Garsse BRUZZ 1566

| Steven Van Garsse, chef BRUZZ magazine.

Moeten alle kinderen in hetzelfde tarificatiesysteem inkantelen, of behouden we het oude en een nieuw systeem naast elkaar? Voor dat laatste is gekozen door Vlaanderen en Wallonië. Maar de Raad van State oordeelt dat hiermee mogelijk het gelijkheidsbeginsel geschaad is. Een kind dat geboren is op 31 december 2018 en een ander kind dat één dag later geboren wordt, zullen anders betoelaagd worden. Vlaanderen en Wallonië moeten beter uitleggen hoe ze dat verschil kunnen verantwoorden.

De Brusselse regering heeft er tot nu voor gekozen om de kat uit de boom te kijken en het oude federale systeem tot minstens 2020 aan te houden. Die keuze lijkt vandaag alvast de meest verstandige. Want Vlaanderen en Wallonië riskeren door de uitspraak van de Raad van State overstelpt te worden met klachten bij het Grondwettelijk Hof. Maar daarmee is de angel niet uit de voet van de Brusselse regering. CDH en PS-Défi blijven namelijk in hun standpunten lijnrecht tegenover elkaar staan. Minister-president Rudi Vervoort (PS), en de andere meerderheidspartijen met hem, pleiten sinds mei vorig jaar voor een volledige inkanteling van alle kinderen, de zogenaamde basculement, met grote sociale correcties, en compensaties voor wie bij het nieuwe systeem verliest. Alleen CDH is tegen.

Vervoort dreigde er afgelopen weekend in zakenkrant L’Echo mee om de bevoegdheid kinderbijslag van CDH-minister Céline Fremault af te pakken als ze niet snel bijdraait. Zo'n dreiging is ongezien in de Brusselse politiek.

"Een kind dat geboren is op 31 december 2018 en een ander kind dat één dag later geboren wordt, zullen anders betoelaagd worden"

Fremault bijt een dag later keihard terug. Geen akkoord als er niet aan de eisen van CDH wordt voldaan. 150 euro per kind. Lager wil CDH niet gaan.

De basculement lijkt CDH intussen wel voorzichtig te aanvaarden. Dus misschien gaan we naar een compromis. En dan moet er gecijferd worden. Het gaat immers, meer nog dan over politiek gezichtsverlies of ideologie, over betaalbaarheid.

Daarbij kan een nieuwe studie, vers van de pers, soelaas brengen. Daaruit blijkt dat de armoede nog hoger is dan gedacht, en dat ook de lagere middenklasse een grotere omvang heeft in Brussel. Dat betekent dat de factuur voor de Brusselse regering nog veel hoger zal zijn, zeker in het voorstel dat CDH op tafel legt.

Waarschijnlijker is dat PS en CDH over de tarieven geen duimbreed toegeven en dat ze het komende anderhalf jaar kibbelend over de straat rollen. Dat is dramatisch voor het beleid, want de dringende onafgewerkte dossiers van deze regering stapelen zich op, dag na dag.
De grootste dreiging komt intussen uit het parlement. Ecolo en Groen bieden openlijk de steun aan voor een wisselmeerderheid. En als die er komt, is het hek helemaal van de dam.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel, Opinie

Lees ook

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni