Het FDF is tot zijn ware proporties herleid. Twee keer na elkaar haalt de partij een goede 11 procent in de barometer van La Libre Belgique en RTBf. Voor de scheiding met de Franstalige liberalen van de MR speelde de partij, met elf van de 24 zetels in het Brussels parlement, boven haar gewicht. (Samen haalden MR en FDF 27,1 procent van de stemmen.)

Toch betekent de scheiding allerminst dat het FDF uitgeteld is. In Schaarbeek bijvoorbeeld vinden FDF, Ecolo en CDH elkaar in een linkserig onderonsje. Tegen de PS en tegen de MR. Op gewestelijk vlak heeft die alliantie volgens de peiling geen meerderheid, maar met de splitsing heeft het FDF wel meer kans om in een meerderheid te geraken. Met haar links-liberale imago kan de partij zowel terecht bij PS als bij MR.

MR en PS zijn in deze peiling aan elkaar gewaagd. De MR is goed voor 20,5 procent van de stemmen, de PS voor 22,4 procent. Ook zonder FDF blijven de Franstalige liberalen een grote partij. Alleen: in de top vijf staat in de hoofdstad geen enkele Franstalige liberaal. De eerste liberaal is Guy Verhofstadt op 5. Voorts op 1, 2 en 4 drie PS'ers (Elio Di Rupo, Charles Picqué en Laurette Onkelinx) en op nummer 3 Joëlle Milquet (CDH). De PS zakt lichtjes, maar heeft de poppetjes. De MR stijgt lichtjes, maar heeft in de hoofdstad geen populaire kopstukken. Of moeten we schrijven: had ? Want minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders duwt met de gemeenteraadsverkiezingen de MR-lijst in Ukkel. De MR mikt er op de absolute meerderheid.

's Ochtends tekende Reynders present bij de voorstelling van de lijst, 's namiddags joeg hij met zijn uitspraak - dat Sint-Jans-Molenbeek ook het buitenland is - de helft van weldenkend Franstalig links in de gordijnen. Zijn woorden waren gericht aan Philippe Moureaux, senator en burgemeester van Molenbeek (PS). Moureaux en Reynders zijn in hun wrange humor aan elkaar gewaagd. Dat Reynders nu in Ukkel woont, kan de animositeit tussen de twee alleen maar groter maken. Moureaux heeft op eigen terrein een uitdager.

De vraag voor de gewestverkiezingen van 2014 is echter of de stijl van Reynders veel nieuwe kiezers naar de MR kan lokken. Luikenaar Reynders is een donkerblauwe liberaal die wel zal aanslaan bij de gegoede klasse in Ukkel. Maar om het boegbeeld van de Brusselse MR te worden zal er meer nodig zijn. Engagement op het terrein bijvoorbeeld. Heeft een minister van Buitenlandse Zaken daar de tijd voor?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni