Het afblazen van een tweede Europese kantoorwijk op de Delta-site in Oudergem is niet de meest gelukkige beslissing van de regering-Picqué IV. Het was nota bene een optie die de vorige regering Europa zelf aangereikt had. Nu heet het dat het water te diep is tussen de Europese wensen en de verwachtingen van Gewest en gemeente.

Natuurlijk heeft minister president Charles Picqué (PS) gelijk als hij stelt dat het Gewest stedenbouwkundig niet met om het even wat moet instemmen. Anderzijds: in deze crisistijden kan het geen kwaad eraan te herinneren dat Europa heel veel banen oplevert, direct en indirect, voor Brusselaars en Vlaams- en Waals-Brabanders. En heel België. We moeten dus ook Europa niet tergen, hoeveel (pertinente) vragen de Europese politiek dezer dagen ook oproept.

Europa in Brussel blijft een zegen. Zelfs het argument dat de eurocraten zoals wij ze noemen, geen gemeente- of gewestbelastingen betalen, is sinds het aantreden van de regering-Di Rupo niet langer ter zake. Vanaf 2013 krijgt het Brussels Gewest een flinke compensatie voor de gederfde belastinginkomsten. In 2013 is het bedrag nog bescheiden (48 miljoen euro), in 2015 beloopt het al 159 miljoen. Eurocraten brengen het Brussels Gewest voortaan geld op. Nu nog de 'eurocraten' meer bij de stad betrekken. En daar dienen zich een paar uitzonderlijke gelegenheden aan. De verhuizing van de gevangenissen van Vorst, Sint-Gillis en Berkendael naar Haren is zo'n gelegenheid.

Op de grens van Sint-Gillis en Vorst komt negen hectare grond vrij. Of beter: er komt een terrein vrij, met gebouwen waarvan een deel zeker het behouden waard is. Een deel ligt op het grondgebied van Sint-Gillis, een groter deel op het grondgebied van Vorst. Een nieuwe Europese school hoort er zonder twijfel thuis. Maar ook woningen die eurocraten en andere expats met schoolgaande kinderen kunnen verleiden.

Toch moet het geen eurocratengetto worden. Er horen ook woningen te komen voor hogere en lagere middeninkomens. De site moet ook dienen om jonge en minder jonge stadsvluchters in de stad te houden. Ook alleenstaanden.

We moeten buiten de lijntjes durven te kleuren. Het Brussels Gewest heeft belastingbetalers nodig. Sint-Gillis en Vorst hebben hen hard nodig.

Een gemengde wijk - eurocraten, nieuwe en autochtone Brusselaars - met een architectuur die de gebruikelijke middelmaat overstijgt: geef toe dat het verleidelijk klinkt.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni