De Franstalige liberalen van de MR zeggen voluit ja tegen de splitsing van BHV. Olivier Maingain van kartelpartner FDF noemt het een akkoord van bedriegers. Harde woorden waarmee de liberalen niet kunnen lachen. Volgende zondag wordt de breuk officieel bezegeld.

Het (verstands)huwelijk dat achttien jaar heeft geduurd, is over en uit. Maingain kan er niet mee leven dat het Brussels Gewest niet wordt uitgebreid. De uitbreiding van Brussel noemt Maingain het wezen van het FDF. Cultuurimperialisme als bestaansreden is dat. Een breuk met verregaande consequenties voor het (Brusselse) politieke landschap. De sterke figuur in het Brussels Parlement is geen liberaal, maar de FDF'er Didier Gosuin.

De Franstalige liberalen zien zichzelf nochtans graag als de eerste partij van Brussel. Dat ze in het Brussels Parlement en in de gemeenteraad van Brussel Stad in de oppositiebanken zitten, doet daar niets van af. Hun sterke positie in het Brussels Parlement hebben ze wel te danken aan de elf FDF'ers op 24 verkozenen. In de stad Brussel stelt de MR sinds de jongste verkiezingen niet veel meer voor. De PS telt achttien verkozenen, de MR acht, van wie vier FDF'ers.

Met de breuk zit burgemeester Freddy Thielemans (PS) helemaal op rozen. Voetbalbobo Alain Courtois (MR) kan zijn droom om burgemeester van de stad Brussel te worden meer dan waarschijnlijk opbergen. Hij zal zich desgevallend moeten tevreden stellen met een postje van schepen van Sport. In Schaarbeek speelt het FDF misschien wel de burgemeesterssjerp kwijt aan de PS. En hetzelfde voor de MR in Anderlecht.

De PS wordt het komende decennium ook in het Brussels Parlement heer en meester. Of dat een goede zaak is voor het Brussels Gewest, zal nog moeten blijken. De PS is in Brussel al sinds 1989 aan de macht. Vier op de vijf keer heeft ze ook de minister-president geleverd. De MR kan de breuk best aangrijpen om het sociaal-economische centrumrechtse profiel (als verdedigers van de middeninkomens) aan te scherpen. Met het centrumlinkse FDF in hun rangen wisten de liberalen niet altijd welke kant uit.

Ook voor Open VLD is de breuk MR-FDF meer dan goed nieuws. Open VLD popelt om op de MR-lijsten te staan, maar Olivier Maingain stelde zijn veto. Nu belet niets de MR nog om Open VLD een verkiesbare plaats aan te bieden. Als het klopt dat de liberalen als dank voor hun steun aan de splitsing van BHV op gemeentelijk (2012) en gewestelijk niveau mogen meebesturen, dan zitten er meer dan de huidige vier schepen­ambten in voor Open VLD. Of hoe Maingain hier wel eens het omgekeerde zou kunnen bereiken van wat hij beoogde.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni