Hoofdredacteur Moeial: ‘Kotenwedloop dreigt’

© Brussel Deze Week
26/01/2012
In de VGC-raad werd vrijdag een nieuwe promotiecampagne aangekondigd om Brussel aantrekkelijker te maken voor kotstudenten. VUB-studenten - voormalig en huidig hoofdredacteur van VUB-studentenmagazine De Moeial - zijn niet onder de indruk en waarschuwen voor een kotenwedloop tussen de gemeenschappen.

"De VGC wil meer studenten op kot, titelde brusselnieuws.be. Slechts een derde van de Brusselse studenten zit op kot, en daar moet verandering in komen, vindt VGC-raadslid Bianca Debaets (CD&V). Tevreden zijn we natuurlijk, als Brusselse studenten, dat de Brusselse politiek de meerwaarde erkent van de studerende bevolking, maar de aanzet die hier gegeven wordt, doet op zijn minst de wenkbrauwen fronsen.

Ambitieuze voorstellen worden niet geschuwd: een sociaal verhuurkantoor is een van de ideeën. Na zijn triomfantelijke terugkeer naar de Brusselse politiek wil Collegevoorzitter Guy Vanhengel (Open VLD), bevoegd voor Onderwijs, niet onderdoen. Er is immers weer een nieuwe campagne in aantocht om meer studenten naar Brussel te lokken.

Tevreden zijn we natuurlijk, als Brusselse studenten, dat de Brusselse politiek de meerwaarde erkent van de studerende bevolking, maar de aanzet die hier gegeven wordt, doet op zijn minst de wenkbrauwen fronsen.

De oprichting van een 'sociaal verhuurkantoor' voor studenten, zoals Debaets voorstelt, is geenszins een nieuw idee. Het is wel zo dat de voorgaande initiatieven amper werden uitgewerkt. Dit lijkt ons geïllustreerd te worden door het feit dat Br(ik een speerpunt in de nieuwe campagne van Vanhengel wordt. Br(ik is op dit moment niet meer dan een lege doos, een losse samenwerking tussen de vzw's Quartier Latin (studentenhuisvesting) en Vlophob (Vlaams Overlegplatform Hoger Onderwijs Brussel). Statuten van het overkoepelende Br(ik zijn er (nog) niet, en op de beloofde studentenvertegenwoordiging in de raad van bestuur is het dus ook wachten. (...)

Dat studentenhuisvesting in Brussel redelijk duur is, is geen nieuw zeer. Dat dit hand in hand gaat met een algemene tendens binnen het Brusselse woon- en huurlandschap, is dat evenmin. Het lijkt dan ook tendentieus om enkel de focus te leggen op studentenhuisvesting, zonder die bredere problematiek aan te snijden. In het slechtste (en zeker niet ondenkbare) geval ondergaat het debat nog een tweede schifting: een communautaire. Op een ULB-colloquium eind november werd nog maar eens verduidelijkt dat de ULB vijfduizend (!) koten te kort heeft; aan de VUB is er 'slechts' een tekort van zevenhonderd. Ook aan Franstalige zijde denkt men er nu aan om een overkoepelende vzw naar het voorbeeld van Br(ik op te richten. De gevolgen zullen catastrofaal zijn, als er op die manier twee concurrerende kotenmarkten ontstaan, elk met geld van de eigen gemeenschap. (...) Een kotenwedloop zal de studenten nooit ofte nimmer ten goede komen.

Als men meer studenten in Brussel wil, moet er dringend over de gemeenschapsgrenzen samengewerkt worden. De VGC zal hoe dan ook de sociale realiteit niet als cavalier seul kunnen verbeteren. (...) En het laatste wat we nodig hebben, is een gestileerde reclamecampagne om de cijfers op te krikken."

Nathaniël Bovin en Ruben Claesen, voormalig en huidig hoofdredacteur De Moeial en VUB-studenten

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni