Moureaux en de onveiligheid in Molenbeek

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
22/06/2011
Hoe kan een intelligent, geslepen en ervaren politicus als Philippe Moureaux (PS) de blunders zo opstapelen? De Molenbeekse burgemeester is er met een kranteninterview (waarin hij de onveiligheid in de Kanaalzone relativeert) in geslaagd om de moegetergde mensen van het reclamebureau BBDO – meermaals het slachtoffer van fysieke agressie – ook nog eens op hun ziel te trappen.

De open brief die tien medewerkers van BBDO aan de burgemeester geschreven hebben, klinkt als een langgerekte noodkreet. Het verhaal van BBDO, dat door het vertrek van een ander reclamebureau uit de Kanaalzone, de Mortierbrigade, lang en breed in het nieuws is gekomen, heeft collega Christophe Degreef al in maart van dit j aar in een paginagroot artikel in BDW gebracht. In het Molenbeekse gemeentehuis moeten ze niet zeggen dat ze van niets wisten; ook al niet omdat BBDO zelf sinds jaar en dag voor zijn eigen veiligheid zorgt. Met een beveiligingsfirma. Met shuttlediensten. Met beveiligde parkeerplaatsen (alleen) voor vrouwen.

Een burgemeester die weet heeft van dergelijke toestanden in zijn gemeente zou van schaamte in de grond moeten zinken. Zeker als hij tot een partij behoort die terecht claimt dat veiligheid een taak is van de overheid. En zeker in een land waar de belastingdruk tot de hoogste ter wereld behoort. En tot slot: iedereen hoort zonder bang te zijn voor zijn fysieke integriteit over straat te kunnen lopen. Niet alleen mannen, ook vrouwen. Niet alleen jongeren, ook ouderen. Niet alleen armen, ook de goedgeklede jongens en meisjes van een reclamebureau.

Dat goedopgeleide jonge mensen uit een sector die blits heet te zijn in achtergestelde buurten hun (gebarricadeerd) kantoor hebben, zou volgens sommigen - onder wie zelfs academici - op zich al een provocatie zijn. Een mening waarvoor alleen minachting past. De wereld van de reclamejongens en -meisjes is ook de mijne niet, maar hun veiligheid is me even dierbaar als die van de arme bejaarde die over straat hompelt. Ieder mens die overvallen wordt, loopt een trauma op. Daarom maken relativerende reacties à la Moureaux me ontzettend kwaad.

Wat bezielt Moureaux om de kritiek op het veiligheidsbeleid in Molenbeek af te doen als communautair gestook? Of is het ideologische blindheid die hem sinds jaren treft?

In plaats van de veiligheidsproblemen comnunautair te kleuren zou de PS van Moureaux beter werk maken van één politiezone. Met één politiek verantwoordelijke voor heel het gewest, die op veiligheid afgerekend kan worden bij verkiezingen. En één politiechef die op zijn kop kan krijgen als het beleid faalt. Te veel koks bederven de brij.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni