Paasbloemen in december

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
07/12/2011
Zag u in de reportage van tvbrussel de vrolijke narcissen die dezer dagen de kathedraal opfleuren? Alsof de paasvakantie nadert en niet de kerstvakantie. Of de roze bloesem op het Spanjeplein? Moeder Natuur is van slag, en VUB-bioloog Ronny Merken is daar niet gelukkig mee. Hij stelt vast dat de klimaatverandering sneller komt dan verwacht.

In Durban in Zuid-Afrika wordt er deze week over de alarmerende klimaatopwarming gepraat. Maar de touwtrekkerij en het gelobby op zulke conferenties, over welke landen de meeste inspanningen moeten leveren om de uitstoot van broeistofgassen terug te dringen, leveren geen fraai spektakel op. En onze hoofden staan er niet naar. Media berichten lang niet meer zo gretig over Durban als over de klimaattop in Kopenhagen in 2009. En in hoeverre zijn we er in ons dagelijkse leven nog mee bezig? Eerlijk? De verwarming mag weer een graadje hoger. De droogkast is handiger dan alle wasgoed stuk voor stuk op een droogrek te moeten hangen. En misschien toch eens een vlugge citytrip met het vliegtuig maken...?

En dan is er die laatste demarche van de federale regeringsonderhandelaars. Iedereen leek het erover eens dat er maar eens wat eenvormigheid moest komen in de diverse klimaatmaatregelen van de verschillende overheden in het land. Belastingaftrek bij de federale regering, allerlei subsidies op het niveau van gewesten, provincies en gemeenten. Maar in hun bijna radeloze zoektocht naar besparingen hebben de federale onderhandelaars heel plots beslist om de fiscale aftrek af te schaffen. Het beleid wordt overgeheveld naar de gewesten, maar het geld verhuist niet mee. De gewesten zijn op die beslissing niet voorbereid. Het Brussels Gewest had bijvoorbeeld wel meer financiële middelen ingeschreven voor premies, maar dat kan het wegsaneren van het federale geld zeker niet compenseren. Minister Huytebroeck en de groenen reageerden not amused.

In De Standaard maakte Guy Tegenbos zich er druk over dat men meer dan vijfhonderd dagen de tijd heeft gehad om de maatregel voor te bereiden samen met de andere overheden, maar dat dit niet was gebeurd. In De Morgen noemde econoom Koen Schoors de abrupte afbouw zonder veel omwegen 'dwaas'. Jonge bedrijven die zich hadden gespecialiseerd in milieuvriendelijke verbouwingen, maar voor wie de overheidssteun nog essentieel was in hun zakenmodel, dreigen over de kop te gaan. De bestellingen zullen immers een duikvlucht nemen.
Maar ja, al dat gezeur en die onheilsberichten over dat warmere weer ook. Dat is toch pittoresk, paasbloemen in de adventstijd?

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni