Minister van Economie en Werk Benoît Cerexhe (CDH) wil bedrijven verplichten hun vacatures aan de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling Actiris te bezorgen. Actiris aantrekkelijker maken voor werkgevers, en investeren in begeleiding van werkzoekenden. Dat zou veel efficiënter zijn, zegt Danny Vileyn.

Minister van Economie en Werk Benoît Cerexhe (CDH) wil bedrijven verplichten hun vacatures aan de Brusselse dienst voor arbeidsbemiddeling Actiris te bezorgen. Cerexhe dreigt bij weigering zelfs met het schrappen van economische steun. Maar: dreigen is altijd een zwaktebod. En zonder in hyperbolen te vervallen (zoals MR-parlementslid Françoise Schepmans, die van een maatregel in pure sovjetstijl spreekt): het ideetje van Cerexhe moet wel onverbiddelijk naar de prullenmand verwezen worden.

Wat er wel moet gebeuren? Actiris aantrekkelijker maken voor werkgevers, en investeren in begeleiding van werkzoekenden. Dat zou veel efficiënter zijn. Niet nog meer paperassen. Staatssecretaris voor Administratieve Vereenvoudiging Bruno De Lille (Groen) weet wat hem te doen staat. Waar het uiteindelijk op aankomt, is dat bedrijven hun rekruteringskanaal zelf moeten kunnen kiezen. Ook dat behoort tot de vrijheid van ondernemen.

Pendelaars - Vlamingen en Walen, dus - vullen 52 procent van de Brusselse banen in. Tegelijk telt Brussel meer dan twintig procent werklozen. Dat was tien jaar geleden zo en dat is vandaag nog altijd zo. De jongste tien jaar is dat cijfer ook nooit beduidend naar beneden gegaan. Tien jaar geleden was de PS'er Eric Tomas minister van Economie en werd hij week na week neergesabeld door parlementslid Benoît Cerexhe, die toen in de oppositiebanken zat.

Dat de torenhoge werkloosheidscijfers de politici frusteren, is meer dan begrijpelijk. Maar de schuld in andermans schoenen schuiven lost niets op. Het grote probleem is de mismatch tussen banen en opleiding: de Brusselse economie is er een voor hoogopgeleiden. Het Brusselse (Franstalige) onderwijs levert die in veel te kleine getallen af. Er verlaten te veel (allochtone) jongeren zonder diploma de middelbare school.

Er doet zich nog een ander fenomeen voor. Werkzoekenden verlaten niet zelden Brussel zodra ze een baan hebben. Omdat ze weg willen uit de verpauperde buurt waar ze wonen. En omdat de betere Brusselse wijken te duur zijn. Zo worden zij pendelaars. Grootstedelijke werkloosheid is een taai fenomeen.

Omdat de Brusselse arbeidsmarkt er een is voor hooggeschoolden - en dat wel zal blijven -, zullen Brusselse laaggeschoolde werkzoekenden nog verder buiten Brussel aan de slag moeten. De samenwerking met de VDAB verder uitdiepen zal meer zoden aan de dijk brengen dan bedrijven verplichten hun vacatures aan Actiris mee te delen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni