‘Stad verliest zich in onduidelijke aanpassingen aan voetgangerszone’

JCO
© BRUZZ
22/04/2016
Ook in:
nl fr

De Brusselse Raad voor het Leefmilieu (Bral) is geen fan van de aanpassingen van het circulatieplan op de Lakensestraat en de Zuidstraat. “De Stad heeft nog altijd geen duidelijke strategie om de Brusselaars bij haar beleid te betrekken.”

De Stad besliste donderdag om het circulatieplan aan te passen, en zo het centrum beter bereikbaar te maken met de auto. Dat moet op zijn beurt de handelaars tegemoet komen in hun klachten. Daarom gaat de Lakensestraat opnieuw open in beide richtingen, samen met de Zuidstraat.

Beide straten zullen volgens Bral echter de gevolgen voelen. “In de Lakensestraat en de Zuidstraat reden eindelijk wat minder auto’s”, zegt de vereniging. “We hebben niet de indruk dat de Stad deze nieuwe situatie een echte kans heeft gegeven. Door deze aanpassingen zijn nieuwe transitroutes door de Vijfhoek mogelijk, wat indruist tegen een ambitieus mobiliteitsplan om minder auto’s in het centrum te laten rondrijden.”

Wat betreft communicatie met de bewoners en de handel heeft de Stad ook enkele kemels geschoten volgens Bral. Dat de voetgangerszone de laatste maanden op steeds minder bijval kan rekenen, hebben de Stad en het Gewest aan zichzelf te danken”, klinkt het. “De Stad verliest zich in aanpassingen hier en daar, en biedt geen enkele transparantie over de beslissingen die de laatste maanden werden genomen. Bewoners en handelaars weten niet wat de volgende stap is.”

Bral pleit dan ook voor een transparanter beleid, een professionele opvolging en een doorgedreven participatie. Dat kan door een begeleidingscomité waarin alle betrokken partijen zitten. “Vandaag stellen we vast dat de polarisatie overheerst en dat het Gewest noch de Stad er in slagen een antwoord te bieden”, zegt Bral. “Wachten ze op de volgende tegenpetitie en boze affichecampagne of gaan ze het debat eindelijk structureel aan?”

Voetgangerszone Vijfhoek

Het centrum van Brussel kreeg midden 2016 een fikse uitbreiding van zijn voetgangerszone. De werken voor de heraanleg van de zone zijn nog altijd aan de gang.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Brussel-Stad, Opinie, Voetgangerszone Vijfhoek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni