Standpunt BDW: Arme Laanan

PS-politica Fadila Laanan was deze week kop van Jut. De charmante staatssecretaris voor Openbare Reinheid riep immers op om enkel vis te eten op dagen kort voor de huisvuilophaling. Het was een goedbedoelde raad, die meteen heel wat giftige reacties losweekte.

Vast staat dit: de Brusselaar zal het in de toekomst met minder ophalingen moeten doen. Vandaag worden huisvuilzakken voor restafval twee keer per week opgehaald. Vanaf september volgend jaar maar één keer per week. Voor wie klein woont is dat een vervelende affaire. Het is de reden waarom de oppositie, de PVDA op kop, hier stampei over maakt. Het is wellicht de reden waarom de beslissing met negen maanden wordt uitgesteld. Ze was voor begin 2015 aangekondigd.

Laanan zit in een lastig parket. Ze moet de richtlijnen van de Europese Unie verzoenen met de Brusselse realiteit. Europa vraagt dat de lidstaten tegen 2020 de helft van het huishoudelijk afval sorteren. Het Brussels Gewest kan die normen onmogelijk halen. Vandaag wordt maar een derde van het huishoudelijk afval gesorteerd. De rest verdwijnt in de witte zak, of gewoon op straat.
De oplossing, zo zeggen experten, is simpel: keukenresten apart ophalen, en containerparken openen. Het restafval zal zienderogen dalen.

Laanan kondigt inderdaad vanaf september volgend jaar een aparte ophaling aan voor keukenafval. Daarvoor is de oranje zak in het leven geroepen. Voor die ophaling is een algehele reorganisatie nodig van de bestaande huisvuilophaling. Maar iedereen vraagt zich af hoe die bioafbreekbare zak er zal uitzien als die een week in een warm appartement heeft staan gisten.
Laanan zit tussen twee vuren: ze moet van Europa normen halen, maar moet intussen de Brusselse bevolking zo ver krijgen dat die beter sorteert. En daar raakt ze het eigen PS-electoraat midscheeps. Het laat zich raden dat vooral de armere Brusselaar die klein behuisd is, zich weinig bereid toont om het organische afval te scheiden van de rest. Het is vandaag al ingewikkeld genoeg.

Vraag is hoe Laanan zich hieruit zal redden, want in september volgend jaar komt het moment opnieuw dat ze de vernieuwe kalender voor de huisvuilophaling moet aankondigen.

Misschien kan Laanan lering trekken uit wat Mieke Vogels (Agalev) eind jaren 1990 meemaakte. Ze was toen schepen in Antwerpen en voerde de aparte huisvuilophaling in. Exact dezelfde kritiek klonk toen vanuit de volkshuizen in Borgerhout. Vogels moest door het stof, maar vandaag doet Antwerpen het stukken beter dan Brussel. En de carrière van Vogels nam daarna een hoge vlucht. Even volhouden kan soms geen kwaad.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Oproep: Lees of reageer je wel eens op online comments, op nieuwssites of social media? Wil jij bijdragen aan een constructief online debat? Doe dan nu mee met het RHETORiC-onderzoek en ontvang een waardebon. Meer info en inschrijven.

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?