Standpunt BDW: Aseksueel

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
13/09/2012
Picqué mag vinden dat België een illusie is, maar zolang België bestaat – en de kans is groot dat dat nog heel lang het geval zal zijn –, is Brussel een Hoofdstedelijk Gewest en moet de minister-president zijn taalkundig aseksuele status au sérieux nemen, schrijft Danny Vileyn

Minister-president Charles Picqué (PS) was vorig weekeinde nog maar eens zijn eigen pessimistische zelve. Out of the blue diepte hij Plan B weer op, het Franstalige nood­scenario voor het einde van België. Minister van Begroting Guy Vanhengel (Open VLD) repliceerde laconiek dat Picqué nog eens het einde van de wereld gaat voorspellen. Minister van Verkeer en Openbare Werken Brigitte Grouwels (CD&V) daarentegen neemt de woorden van Picqué wel serieus en ziet hem 'voor de zoveelste keer' tegen de meerderheid in dit land, tegen de Vlamingen, ingaan. Wij dachten dat we - de zesde staatshervorming is nog niet eens rond - voorlopig van Plan B en andere plannen verlost waren. Niet, dus. Waarop heel voorspelbaar N-VA-voorzitter Bart De Wever voorstelde om na de verkiezingen discreet over het confederalisme te onderhandelen. Maar daarover moet het nu niet gaan, niet bij Picqué en niet bij De Wever.

Over vier weken gaan we naar de stembus om een nieuwe gemeenteraad te kiezen, een paar weken later treden dan de nieuwe schepencolleges aan. De politieke discussies moeten nu gaan over plaatselijke problemen en (gemeente)grensoverschrijdende oplossingen. De discussie moet gaan over veiligheid en netheid, betaalbaar wonen en openbare ruimte op mensenmaat, belastingen en armoedebestrijding, sport en cultuur, kinderen, jongeren en ouderen. Hierover wil ik de kandidaten horen. Maar niet met om het even welk voorstel; met haalbare voorstellen, technisch en budgettair.

Natuurlijk weet Picqué dit ook wel. En ook zijn visie over de toekomst van Brussel op het terrein is niet rooskleurig. Picqué is - terecht - bang voor sociale segregatie, voor wijken waar alleen mensen van dezelfde etnie of religieuze overtuiging samenleven. Maar angst mag niet verlammen. De regering moet opnieuw middeninkomens stimuleren om in de probleemwijken te gaan wonen. Dat is de enige remedie. En daar kan Picqué dus wel iets aan doen, als minister-president en als burgemeester.

Brussel heeft als internationale hoofdstad enorme troeven, die nog altijd te weinig uitgespeeld worden. Het creëren van zoveel mogelijk welvaart voor zoveel mogelijk mensen is het allerbelangrijkste. En wat de toekomst van het land betreft: Picqué mag vinden dat België een illusie is, maar zolang België bestaat - en de kans is groot dat dat nog heel lang het geval zal zijn -, is Brussel een Hoofdstedelijk Gewest en moet de minister-president zijn taalkundig aseksuele status au sérieux nemen.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni