Standpunt BDW: Bangmakerij

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
04/07/2012
Olivier Maingain is sinds 1995 voorzitter van het FDF. En dat is veel te lang. Dat zeggen niet wij, maar zijn partijgenoten-burgemeesters Didier Gosuin (Oudergem) en Bernard Clerfayt (Schaarbeek).

Met zijn compromisloze houding heeft Maingain zichzelf en zijn partij in de politieke marginaliteit gemanoeuvreerd. Zijn verzet tegen de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde heeft tot het opblazen van het kartel met de liberalen van de MR geleid. En Brussel werd niet uitgebreid, zoals Maingain eiste. Gosuin en Clerfayt vinden het welletjes. Tijd voor vers bloed.

In een interview met La Libre Belgique voorspelt Maingain dat Elio Di Rupo de laatste premier van het federale België zal zijn. Met deze bangmakerij probeert Maingain zijn achterban warm te laten lopen voor de gemeenteraadsverkiezingen: "De toekomst van Brussel begint in de gemeenten. Vandaag ontsnappen de gemeenten nog aan de institutionele chantage van de Vlaamse partijen. (...) We weten dat de Vlaamse partijen morgen de hand willen leggen op de gemeenten. Ze willen de gemeentelijke autonomie negeren, gemeenten fuseren, niet voor een beter bestuur, maar om de Vlaamse aanwezigheid, die in een aantal gemeenten bedreigd is, te verzekeren."

Van dat soort frases krijgen wij stilaan genoeg. In deze onzekere tijden hoeven politici ons niet de hemel te beloven, maar ze moeten ook stoppen met ons bang te maken. Van politici verwachten we oplossingen, niet iedere keer opnieuw de aankondiging van een of ander onheil. Het gros van de Brusselse gemeenten heeft overigens wel andere katten te geselen dan 'hou-die-slechte-Vlamingen-tegen'. Veiligheid, bijvoorbeeld. En netheid. Goede trottoirs, fietspaden. En ook een goede tweetalige dienstverlening - zoals de wet voorschrijft - is niet overal en niet altijd een evidentie.

Nu goed, de woorden van FDF-voorzitter Olivier Maingain over de Vlamingen in de gemeenten hadden evengoed van (sommige) politici van enige andere Franstalige partij kunnen komen. Alleen: de anderen schreeuwen het niet van de daken, ze fluisteren het hoogstens in de coulissen. Het wordt overigens een bijzonder interessante oefening om, zodra de lijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen compleet zijn, ze te vergelijken: hoeveel Vlamingen staan er op de lijsten van MR, CDH, Ecolo en PS in de negentien gemeenten? En ook: hoe gaan de lijsten heten? Alleen Groen heeft het tot op heden voor elkaar gekregen dat alle lijsten Ecolo-Groen heten. Het kan dus. Zonder plat op de buik te gaan.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni