Standpunt BDW: Bouwmeester

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
24/09/2014
Nu de termijn van de bouwmeester ten einde loopt, worden de eerste resultaten van het werk op de achtergrond stilaan wél zichtbaar. In de havenbuurt zitten verschillende projecten in de pijplijn. En de VRT en de RTBF gaan de Reyerssite samen aanpakken.

Het voornemen van de Vlaamse regering om de functie van Vlaams bouwmeester af te schaffen, zorgt al een hele tijd voor ophef. Afgelopen week werd in DeSingel in Antwerpen zelfs een Groot Bouwmeesterdebat georganiseerd. Daar werd unaniem gepleit voor het behoud van de functie. De voorzitter van de Vlaamse Vereniging voor Steden en Gemeenten, de Roeselaarse burgemeester Luc Martens (CD&V), noemde de coördinatie door een bouwmeester een absolute voorwaarde om in een stedelijke omgeving stedenbouwkundige projecten tot een goed einde te brengen. Hij is niet het enige lid van een Vlaamse meerderheidspartij die de afschaffing betreurt: cultuurminister Sven Gatz (Open VLD) sprak zich eerder al in die zin uit.

Want wat doet zo’n bouwmeester? Ervoor zorgen dat bouwheren heel goed nadenken over wat ze precies willen. Dat architectenbureaus, gevestigd en jong talent, kunnen kandideren via een Open Oproep. En dat daardoor niet alleen usual suspects met een partijkaart een opdracht kunnen binnenhalen, zoals vroeger vaak gebeurde. Verschillende projecten worden ook beter op elkaar afgestemd.

De Vlaamse architectuur heeft door die nieuwe aanpak in ieder geval een erg goede reputatie gekregen tot in het buitenland toe, en gelukkig niet met (dure) spektakelarchitectuur.

Het Brussels Gewest wachtte lang om op zijn beurt een eigen bouwmeester aan te duiden. Aanvankelijk leek het er zelfs op dat de beslissing eigenlijk met lange tanden was genomen. Want de macht die de eerste Brusselse bouwmeester Olivier Bastin kreeg, was beperkt, en halverwege zijn termijn werd zijn ploeg om besparingsredenen gehalveerd. Daardoor kon hij ook niet echt ten volle wegen op het architectuurdebat in de hoofdstad. Nu zijn termijn ten einde loopt, worden de eerste resultaten van het werk op de achtergrond stilaan wél zichtbaar. In de havenbuurt zitten verschillende projecten in de pijplijn, en de Vlaamse en Brusselse bouwmeester mogen het als een gezamenlijke verdienste zien dat de VRT en RTBF samen de Reyerssite zullen aanpakken. Ook gemeenten vinden nu de weg naar de bouwmeester.

Het goede nieuws is verder dat Brussel wél doorgaat met het bouwmeesterschap en op zoek is gegaan naar een opvolger voor Bastin. Die nieuwe bouwmeester zal zich voortaan ook mogen bezighouden met privéprojecten op gewestelijke schaal. De Brusselse regering heeft dus wel de noodzaak van een bouwmeester zonder eigen agenda ingezien.

Optimistische slotsom: Als het Gewest op de ingeslagen weg voortgaat, zijn het in de toekomst misschien wel de Brusselaars die de buitenlandse architectuurbladen gaan beheersen...

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni