Standpunt BDW: Burgermoeder

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
07/03/2012
Een Belgische primeur: het Brussels parlement heeft een ordonnantie goedgekeurd die bepaalt dat er evenveel mannen als vrouwen op de kandidatenlijsten voor de gemeenteraadsverkiezingen moeten komen. Bij de verkiezingen van dit najaar zal de maatregel nog niet van kracht zijn, wel bij de volgende in 2018.

De indieners - zeven vrouwen en één man - hopen toch dat ook nu al zoveel mogelijk partijen met een ritssysteem op hun lijsten zullen werken, om een zo gelijk mogelijke verdeling tussen mannen en vrouwen in de Brusselse gemeenteraden te krijgen. In de huidige legislatuur is veertig procent van de Brusselse gemeenteraadsleden een vrouw. Een beter percentage dan Vlaanderen (33,4 procent) of Wallonië (24). De nieuwe ordonnantie zou dat percentage nog moeten verbeteren.

Bravo voor de Brusselaars dus! Want ja, we kunnen nog veel palaveren over zin en onzin van quota en ritssystemen. Er zit wel wat in het antwoord dat eurocommissaris Viviane Reding begin deze week gaf, toen ze bekendmaakte dat Europa quota zal opleggen voor bestuursraden van Europese topbedrijven. Spontaan komt dat bedrijfsleven toch niet tot meer gendergelijkheid. Reding zei: "Ik hou niet zo van quota, wel van de resultaten die ermee worden bereikt."

Idem dito in de politiek. Het is en blijft een feit dat vrouwen, na lange jaren van aan de weg timmeren, in de politiek nog steeds niet helemaal voor vol worden aangezien. Waar blijft de eerste vrouwelijke commissievoorzitter? De eerste vrouwelijke premier van België? De eerste vrouwelijke minister-president van een regio? Waarom blijven vrouwen telkens opnieuw van die hoogste ambten uitgesloten? Niemand zal me er ooit van kunnen overtuigen dat vrouwen minder bestuurlijke kwaliteiten hebben dan mannen. En om die bestuurlijke kwaliteiten gaat het toch? Toch niet om het aplomb waarmee iemand in verkiezingstijd oneliners uit zijn mouw kan schudden?

In deze legislatuur zijn drie van de negentien Brusselse burgemeesters vrouwen, twee mochten plaatsvervanger spelen. Het is geen schitterend cijfer (maar nog altijd beter dan in de twee andere gewesten). Hoe meer vrouwen in de gemeenteraad, hoe groter de kans dat er ook vrouwen schepen en burgemeester worden, posities waar ze ook echt mee het beleid kunnen bepalen.
Het zou ook helpen als meer partijen een vrouw helemaal boven aan hun lijst zouden zetten, de plek die het meest uitzicht biedt op het burgemeesterschap. In de helft van de gemeenten een burgermoeder, het zou de normaalste zaak van de wereld moeten zijn.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni