Standpunt BDW: Mastodontisch

Anne Brumagne
© Brussel Deze Week
18/09/2013
Neo, Uplace, Paleis 12, het nieuwe stadion... Het regent ambitieuze en vooral grootschalige plannen voor Brussel. "Terwijl sporthallen een betere wissel op de toekomst zijn dan dat nieuwe stadion op Parking C."

Er worden ambitieuze plannen gekoesterd voor het noorden van Brussel. Paleis 12, een concertzaal op de Heizel die tot 18.000 bezoekers kan ontvangen, heeft zijn vuurdoop afgelopen vrijdag al gehad - vreemd genoeg met een coverband. Nu is het nog wachten op het nieuwe nationale stadion dat men zo graag klaar wil hebben om een enkele wedstrijd op het Europees voetbalkampioenschap van 2020 te kunnen organiseren. En dan zijn er natuurlijk nog de twee veelbesproken shoppingcentra die worden gepland: dat van Neo en, iets verderop, Uplace.

Of al die mastodontische vrijetijdsprojecten pal bij een van Europa's meest verzadigde stukken snelweg een goede wissel op de toekomst vormen, daarover wordt maar bitter weinig gedebatteerd, ook al trekken belangrijke beleidsverantwoordelijken de dossiers naar zich toe. Er staat veel op het spel. Als de dossiers ondoordacht worden aangepakt, dreigen de buurtbewoners, Brusselaars of Randbewoners, met een pak overlast te worden opgescheept. Hoe die nu al compleet verzadigde Ring de bijkomende autobewegingen zal verwerken, is een vraag die onderbelicht blijft. En wat zal de impact op de stadskernen zijn, zeker van de geplande shoppingcentra?

Small is beautiful ('Hou het klein') luidde de titel van een invloedrijk boek van econoom Ernst Friedrich Schumacher (1911-1977). Hij pleitte voor een economie op mensenmaat, en gedecentraliseerd. De titel werd een slogan, maar een die je tegenwoordig niet zo vaak meer hoort. Schaalvergroting is nu de boodschap. Af en toe zouden we dat small is beautiful toch maar beter weer eens bovenhalen, om dat evenwicht tussen 'mega' en 'klein' weer wat te herstellen. Neem nu dat stadion: zouden de toppolitici die net hun handtekening onder het dossier voor het Europees kampioenschap hebben gezet, niet beter eerst de vraag stellen hoe gemeentes in deze moeilijke tijden nog geld kunnen vinden om de capaciteit van hun overbevraagde sportinfrastructuur - sporthallen, zwembaden - te vergroten? Zodat iedereen, de jeugd op kop, de geneugten van sport kan leren kennen. En was er echt nood aan een nieuwe concertzaal voor Mylene Farmer en co? Zouden we niet beter investeren in repetitiekoten voor jonge groepjes? Ervoor zorgen dat al die fantastische Belgische groepen goed ondersteund worden? Nu zijn dat beleidsthema's voor vakministers of lagere overheden, die minder macht hebben en elke cent verschillende keren moeten omdraaien. Terwijl sporthallen een betere wissel op de toekomst zijn dan dat nieuwe stadion op Parking C.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie , Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni