In de Marollen bezetten bewoners een terreintje waar ze samen een moestuin hebben aangelegd. De Brusselse Haard wil er starten met de bouw van sociale woningen. Aan de Anderlechtsepoort wordt binnenkort een ‘pocket park’ ingehuldigd, dat de buurtbewoners er zelf op een verloren stuk trottoir hebben aangelegd.

Even verder aan de Ninoofsepoort vraagt het buurtcomité nog eens om de lelijke hangar die daar de boel mee ontsiert, af te breken om er een park te maken. Nu het dak op Maria Hemelvaart door brand is verwoest en er mogelijk asbest vrijkomt, hebben ze er een argument bij.

Het is ‘klein’ nieuws, een buurt die om een parkje schreeuwt. Maar met de regelmaat van de klok duikt het ergens op. Denk ook aan de actievoerders die niet wilden dat de groene zone achter de VUB-ULB werd volgebouwd (helaas zijn daar nu de eerste bouwkranen te zien). Of aan het opiniestuk dat kanaalbuurtbewoner Lieven Soete vorige week in BDW publiceerde: “Men noemt hier ‘park’ een speelplein waar enkele struiken of bomen staan.”

Hij betreurt dat buurten die nu al volgebouwd zijn en op de rand van het onleefbare zitten, omwille van de demografische boom nog verder worden verdicht. Ook in de Marollen speelt dezelfde huisvestingsproblematiek: het parkje moet wijken voor sociale woningen waaraan zo’n groot gebrek is. Maar gebrek aan groen in de onmiddellijke leefbuurt wordt door buurtbewoners als even schrijnend ervaren.

Het is niet zo dat de overheid compleet ongevoelig is voor het probleem. Aan de inwoners van de Marollen werd een alternatieve plek voorgesteld, die in hun ogen evenwel niet voldoet. Het pocket park aan de Anderlechtsepoort kreeg wat steun van de stad Brussel.
In het Brussels regeerakkoord is het hoofdstukje over groene ruimten behoorlijk kort uitgevallen. Er komt een ‘herwaarderingsbeleid rond buurtgroen, groendaken en binnenterreinen van huizenblokken’. En, concreter, er zullen parken komen in de wijken die als prioritair staan aangevinkt in het regeerakkoord: Thurn & Taxis, Reyers, Beco West, Josaphat, Weststation en... de Ninoofsepoort.

Intenties
De intenties zijn er dus wel. Maar ze blijven bescheiden. En het gaat traag. Aan de Ninoofsepoort wordt al lang om groen gevraagd. Molenbeeks burgemeester Schepmans beweert op brusselnieuws.be dat het Gewest haar vroeger heeft gevraagd met een afbraakbesluit van de hangar te wachten tot het gewestelijk plan voor de heraanleg van de buurt klaar is. Maar nu zou het die vraag laten vallen. O ironie: wie weet komt er dankzij de brand schot in de zaak.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni