Standpunt BDW: Voetbal en geld

Vorige vrijdag was een zwarte dag voor het voetbal: het Zwitserse gerecht viseert voetbalbobo’s Sepp Blatter en Michel Platini, aftredend voorzitter van de wereldvoetbalbond FIFA en voorzitter van de Europese voetbalbond. Ze worden verdacht van gesjoemel. Tweede item op het VRT-avondjournaal: Anderlecht blaast het nationaal stadion op. Hier gaat het niet over gesjoemel maar ook over geld, over veel geld, bedragen waar een gewone sterveling van duizelt. De voetballiefhebber gaat naar een match voor het spel en de ambiance. Bij de bonzen gaat het over geld en prestige.

En toch kijkt de voetbalwereld iedere keer opnieuw richting overheid voor nog meer geld. En de voetballiefhebber is bereid om veel te vergeven, zo blijkt keer op keer.

Parlementslid en gewezen minister Brigitte Grouwels (CD&V) vreest dat de overheid met geld over de brug zal komen nu Anderlecht dreigt af te haken. De vrees van Grouwels is niet onterecht: het schepencollege van de stad schaart zich honderd procent achter het nieuwe stadion op Parking C en de Brusselse regering met minister Guy Vanhengel (Open VLD) op kop is al evenmin voetbalgek. Bovendien investeren gewest en stad indirect al behoorlijk in het stadion, wat ze ook mogen zeggen.

Zullen het Gewest en de stad bijpassen wat Anderlecht niet wil betalen? Zo ver hoeft het niet te komen. De andere voetbalclubs, die van Bart Verhaeghe op kop, zullen nauwgezet toezien of het gewest Anderlecht geen onwettige subsidies toestopt.

De beslissing van Anderlecht is een ware coup de théâtre. Eind juni had de club nog een deal gesloten met de stad Brussel, het Brussels gewest en het bouwconsortium BAM/Ghelamco voor de bouw van het stadion. Dat stadion is nodig om in 2020 wedstrijden van het Europees kampioenschap naar België te halen. Gemeenteraadslid in de oppositie Johan Van den Driessche (N-VA) rook toen al onraad. Hij vroeg de stad inzage in het contract met Anderlecht, maar die vraag werd weggehoond. Van den Driessche meende weet te hebben van opschortende voorwaarden. En hij krijgt nu gelijk. Ook Guy Vanhengel zwijgt in alle talen. Hij heeft er dan ook geen voordeel bij om nu te spreken. Anderlecht heeft ook hem voor schut gezet.

Maar ook als Anderlecht bijdraait, of Ghelamco, zijn niet alle problemen van de baan. Parking C ligt in Vlaanderen en de gemeente Grimbergen heeft al honderd klachten van inwoners tegen het stadion. Zelfs als Vlaanderen tijdig de bouwvergunning aflevert, valt er een heuse tornado aan klachten te verwachten bij de Raad van State. Het is dus nog maar de vraag of het stadion voor het Europees Kampioenschap kan klaar zijn.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees meer over
Meer nieuws uit Brussel

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?