Standpunt BDW: Voetbal en privégeld

Danny Vileyn
© Brussel Deze Week
29/05/2013
De regering van minister-president Rudi Vervoort (PS) is naar Oostende getrokken in conclaaf. En daar zijn een aantal belangrijke beslissingen genomen die veel te lang hebben aangesleept. Een daarvan was om Parking C op de Heizel te reserveren voor een nieuw voetbalstadion. Maar er zijn kanttekeningen, zegt Danny Vileyn.

Vervoort getuigt van dadendrang. Al kan de Brusselse regering de beslissingen niet (alleen) uitvoeren, ook dat moet gezegd. Een aantal kanttekeningen zijn dus zeker op hun plaats: het valt op dat er, als het over voetbal gaat, weinig kritische vragen gesteld worden.

Het Koning Boudewijnstadion wordt afgebroken, er komt een nieuw stadion op Parking C van de Heizel. Dat wil de Brusselse regering. Maar Parking C lig op het grondgebied van de Vlaamse gemeente Grimbergen. Burgemeester Marleen Mertens is niet tegen maar wil, heel begrijpelijk, geen lasten, maar wel lusten. En Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) wil wel praten.

Het nieuwe stadion - als het er komt - zal minder goed bereikbaar zijn met het openbaar vervoer. Dus gaan meer mensen met de auto komen, dus moet er een grotere parking dan de huidige parking C worden opgetrokken. Dat is een praktische aangelegenheid. Minstens even belangrijk: er moet nog een oplossing gevonden worden voor de Memorial Van Damme, een wereldevenement in zijn genre. Om maar te zeggen: we zijn er nog niet.

Hamvraag blijft echter wie dat moet betalen. En hoeveel dat mag kosten. Specialisten zeggen tussen de 100 en de 300 miljoen euro. Een voorbeeld uit het buitenland: de Friends Arena in de Zweedse hoofdstad Stockholm heeft in 2012 170 miljoen euro gekost. Het multifunctionele stadion biedt plaats aan 50.000 voetballiefhebbers en 65.000 concertgangers. Burgemeester Freddy Thielemans (PS) rekent op de private sector, de federale staat en het gewest. De federale? Met al die besparingen valt daar niet veel te rapen. Het gewest? Heeft niet de taak om een federaal stadion te bouwen - ook niet met Belirisgeld. Dan maar de privésector? In het voetbalwereldje gaat ontzettend veel geld rond, het is niet meer dan normaal dat de private sector het gros van het geld levert. En mocht de federale overheid toch bijspringen, laat ze dan minstens evenveel opdiepen voor de restauratie van het Conservatorium waarvan een kwarteeuw geleden al een plafond naar beneden viel. Brussel kan het niet maken, aldus schepen van Sport Alain Courtois (MR), om in 2020 geen medeorganisator van het Europees Kampioenschap te zijn. Brussel kan het evenmin maken om muzikaal talent van over heel de wereld jaar na jaar in een bouwval onder te brengen. Ook dat heeft met reputatie te maken.

Eurostadion

Het grootste voetbalstadion van het land, de grootste ondergrondse parking van Europa: superlatieven genoeg in de plannen voor een nationaal voetbalstadion op de site van Parking C. Maar wordt het stadion ooit gebouwd? Je leest er alles over in ons dossier.     

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie , Eurostadion

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni