‘Tweet topman Brussel Mobiliteit is vrije meningsuiting’

Jean-Paul Gailly, directeur-generaal van Brussel Mobiliteit - politiek benoemd door de PS - tweette woensdag over Maggie-la-catastrophe. Kan een ambtenaar op zijn persoonlijke Twitterpagina uitspraken over politici doen?

Schande, antwoordde Brussels schepen van Mobiliteit Els Ampe, Open VLD-partijgenote van minister van Volksgezondheid Maggie De Block. “Een ambtenaar die aan politiek doet. Dat hij zich bezighoudt met Brussel Mobiliteit. Veel werk!”

“Voor mij valt dit onder de grenzen van het recht op vrije meningsuiting,” reageert advocate Vicky Buelens, vennoot bij Stroobants Buelens Advocaten, die gespecialiseerd zijn in arbeidsrecht en sociale media. In de voorbije vijf jaar passeerden in haar kantoor al 160 ontslagdossiers waarbij sociale media aan de basis van het ontslag lagen. “Maar hier zie ik een zuivere toepassing van de vrije meningsuiting, een van onze grondrechten.”

Buelens ziet daarvoor meerdere redenen. “Veel hangt af van hoe de Twitterpagina is opgebouwd. Als er bovenaan de pagina bijvoorbeeld een grote banner van Brussel Mobiliteit te zien was, zou er twijfel kunnen rijzen of de uitspraak namens de overheidsdienst is gedaan. Maar Gailly’s persoonlijke Twitteraccount verwijst alleen in de omschrijving naar zijn functie. Hij doet de uitspraken als privépersoon.”

“Als privépersoon mag hij zeggen wat hij wil, zolang zijn uitspraken de openbare orde of de goede zeden niet in gevaar brengen. Extreemrechtse uitspraken of kinderporno kunnen niet, maar dat is hier ook niet geval.”

“Ten tweede doet hij geen afbreuk aan de organisatie die hem heeft aangesteld. Hij klapt niet uit de biecht over de interne keuken van Brussel Mobiliteit. In die relatie gaat hij dus niet in de fout. Hij valt ook zijn eigen politieke partij niet aan. Die zal dus evenmin sancties kunnen nemen.”
“Ten derde: als ambtenaar staat het niet dat Gailly politieke uitspraken doet, dat klopt. Maar zijn kritiek op het beleid van De Block is toch te vaag voor mij om echt als een politieke stellingname beschouwd te worden.”

“Natuurlijk heeft Els Ampe ook het recht om haar mening over zijn uitspraken te uiten. Dat valt ook onder de vrijheid van meningsuiting.”

“Om de grens tussen de persoon en zijn functie duidelijker te trekken, zou Brussel Mobiliteit zich publiekelijk kunnen distantiëren van de tweets van de directeur-generaal. Gailly kan zelf ook verduidelijken op Twitter dat hij voor eigen rekening spreekt. Maar dat is gemorrel in de marge, het gaat over details.”
“De enige die zich met recht en reden aangesproken mag voelen, is minister De Block, degene die beschimpt wordt. Zij kan zich aangevallen voelen en zou een klacht voor smaad kunnen indienen.”

“Dan nog denk ik dat ze het pleit niet zou winnen. Gailly’s omschrijving ‘Maggie-de-catastrofe’ getuigt misschien niet van grote klasse, maar gaat de grenzen van het fatsoen ook niet te buiten.”

“De rechter zou kunnen zeggen dat zij een publiek ambt uitoefent, en dus kan verwachten dat mensen een mening over haar werk hebben. Hij heeft het in zijn tweet immers over haar beleid, hij speelt niet op de persoon.”

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

--- OPROEP. Reageer jij soms op online nieuwsartikels of wil je het wel eens proberen? Doe mee aan het RHETORIC-onderzoek en maak kans op een waardebon. Meer info en inschrijven

 

Lees meer over
Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?