'Vlaanderen bouwt muren om Brusselse jongeren te ontmoedigen'

© brusselnieuws.be
27/04/2011
In plaats van te investeren in veiligheidspersoneel, hekken en controles moet Vlaanderen zijn verantwoordelijkheid opnemen en (mee) investeren in Brusselse recreatiecentra in openlucht. Dat zegt Gert Eeraerts van Buurtsport Brussel, een vzw die sportevenementen organiseert voor kansarme jongeren.

"Toegegeven, de Vlaamse openluchtdomeinen worden geplaagd door overlast en ik laat er geen twijfel over bestaan dat ik geweld in eender welke richting afkeur. Het gaat er mij over dat iedereen zo zijn eigen creatieve manier gevonden heeft om dit op te lossen. Zo kenden we het verbieden van de losse zwemshort in het belang van de hygiëne, met als bijkomende handigheid dat een bepaalde bevolkingsgroep niet zo tuk is op de ballenknijper en dus andere oorden opzoekt. Zo kennen we de techniek van het afschaffen van openbaar vervoerlijnen om jongeren de toegang te ontzeggen. En last but not least het voorbeeld dat we aan de kust gevonden hebben, waar de zogenaamde VIP-brigade, Very Irritating Police, de jongeren moet stalken tot ze er genoeg van hebben. Drie beproefde methodes die dezelfde bevolkingsgroep viseren en de Vlaamse wateren moeten zuiveren van dat zootje schorriemorrie.

'Opgehitst en geviseerd'
Maar bekijk het eens langs de andere kant. Je zal maar een zestienjarige zijn in Brussel met een ietwat exotisch klinkende naam. Je woont met de hele familie in een klein appartementje en op een warme zomerdag wil je met je vrienden een dagje vertier in het water. Aangezien we in Brussel niet beschikken over recreatiedomeinen in openlucht, neem je de bus naar Hofstade. Op de heenrit word je al opgehitst door de chauffeur die op basis van voorgaande ervaringen met jouw "soortgenoten" niet echt happig is op jouw komst.

Wanneer je de bus verlaat, staat er een combi klaar om je even te controleren en daarna kan je doorgaan naar de inkom van het recreatiedomein waar het voldoende is dat je het plaatselijk dialect niet meester bent, om weer geviseerd te worden. Al deze interventies bevestigen het beeld dat de Vlaamse autoriteiten jouw aanwezigheid niet op prijs stellen. Voor een zestienjarige is dit het ideale recept om zich wat rebels op te stellen en "het spelletje" op hun manier mee te spelen.

We kunnen de rollen natuurlijk ook omdraaien. Minister Muyters (N-VA) en de Vlaamse sportadministratie Bloso zijn verantwoordelijk voor sportinfrastructuur in de Vlaamse Gemeenschap. Aangezien sport een gemeenschapsmaterie is, is de Vlaamse Gemeenschap voor deze materie dus ook (gedeeld) verantwoordelijk in Brussel. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent geen publiek toegankelijke recreatiecentra in oplucht en kampt met een zeer groot tekort aan zwembaden en andere sportinfrastructuur. Bloso heeft in de Vlaamse provincies grote sport- en recreatiedomeinen gecreëerd, die ze ook gebruikt als locatie voor het organiseren van sportkampen en cursussen. Ze gebruikt de afwezigheid van deze domeinen in Brussel nu zelfs als excuus om haar lage activiteitsgraad in Brussel te verklaren. De wereld op zijn kop!

Hydepark aan de Zenne
Indien de Vlaamse overheid toch zo veel last heeft met deze Brusselse jongeren die maar niet binnen hun grenzen willen blijven, kan ze misschien het geweer eens van schouder veranderen. In plaats van te investeren in veiligheidspersoneel, hekken en controles kan ze haar verantwoordelijkheid opnemen en (mee) investeren in openluchtinfrastructuur te Brussel. De jongeren zullen er zich kunnen uitleven zonder eerst uren op de bus te moeten doorbrengen. Het lokale omkaderingspersoneel zal beter weten hoe ze op een open manier met dit publiek kan omgaan. En de Vlaamse wateren zullen minder geplaagd worden door de Brusselse jongeren.

En wie weet … als we heel hard mogen dromen, nemen de jongeren van Vilvoorde op een dag terug de trein naar Brussel om er zich te komen vermaken in hun hoofdstad. Hydepark aan de Zenne."

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Opinie

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni