'Winteropvang is schaamlapje voor falend beleid'

© Marc Gysens

Volgens CAW Brussel en Dokters van de Wereld is de winteropvang een noodzakelijk kwaad. Maar een duurzame oplossing vinden voor dakloosheid kan volgens hen enkel door het hele jaar door te investeren, over beleidsdomeinen heen. "Gebeurt dat niet dan zal in Brussel de miserie op straat blijven liggen," stellen de organisaties.

“De Brusselse winteropvang is een schaamlapje voor falend beleid.” Dat zeggen CAW Brussel en Dokters Van de Wereld. Samen met het Franstalige luik van het Rode Kruis staan die twee organisaties vandaag al mee in voor de noodopvang van daklozen tijdens de wintermaanden. Maar die noodopvang op zich is niet voldoende, aldus de organisaties.

Volgens hen moet het Brusselse middenveld nu al op zoek naar creatieve manieren om tegemoet te komen aan de noden van de Brusselse daklozen. Dweilen met de kraan open, in een gewest waar schaarse middelen en een wooncrisis volgens de organisaties de enige zekerheden zijn.

Eindhalte
“Dakloosheid treft geen individuele schuld,” klinkt het. “Het is de eindhalte voor mensen die op verschillende levensdomeinen uit de boot vallen. Het is onze plicht als samenleving om dakloosheid de wereld uit te helpen.”

Dat kan volgens hen enkel door op door op duurzame wijze meer te investeren in daklozenopvang. Dat betekent: niet enkel tijdens de wintermaanden, maar het hele jaar door; over verschillende beleids- en politieke niveaus heen.

“Zolang dat niet gebeurt, blijft de winteropvang een noodzakelijk kwaad,” besluiten de organisaties. “blijven we hierin falen, dan zal in Brussel de miserie op straat blijven liggen.”

Op 15 november ging de Brusselse winteropvang weer van start. Samusocial voorziet 600 plaatsen, het Franstalige Rode Kruis nog eens 300. Daklozen kunnen er net zoals de voorbije jaren terecht voor bed, bad en brood.

Lees meer over

Nieuws uit Brussel in je mailbox?

Lees ook