Opnieuw 'cresson de Bruxelles'

Bettina Hubo
© Brussel Deze Week
25/04/2013
In de bedding tussen de Van Praetlaan en de Vuurkruisenlaan in Laken wordt opnieuw waterkers (cresson) gekweekt. Een unicum in Brussel.

Leefmilieu Brussel en zorgboerderij Nos Pilifs uit Heembeek rondden zopas de renovatie van de oude, verlaten kwekerij af. De vervallen waterkersbekkens die uit asbest bestonden, werden vervangen door nieuwe bassins van gerecycleerd plastic, die lopen over een lengte van tweehonderd meter. Voor de teelt van waterkers is continu zuiver water nodig. In de kwekerij in Laken komt het water van een bron in het koninklijk domein.

Nos Pilifs zal de kwekerij beheren. Enige tijd geleden zetten de medewerkers een reeks jonge waterkers-plantjes uit. Binnen enkele weken wordt de eerste oogst verwacht. Die zal de zorgboerderij verkopen via haar biowinkel, haar restaurant en via de biomanden die ze verdeelt.

De gerenoveerde kwekerij is gevestigd in een oude spoorwegsleuf, gegraven om een privé-spoorlijn te maken tussen het Koninklijk Paleis en de rest van het Brusselse spoorwegnet. Die verbinding kwam er echter niet, de sleuf liep onder water en werd tot een jaar of zes terug door lokale tuinbouwers gebruikt voor de waterkersteelt. Nu trekt de bedding vooral hangjongeren en vandalen aan. Het nieuwe, houten werkhuisje van de kwekerij moest na herhaaldelijke vernielingen beveiligd worden met een metalen rasterwerk. Ons land telt nog enkele andere waterkerskwekerijen, maar het gros van de groente wordt in Frankrijk geproduceerd.

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Laken

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni