De club van de ingewikkelde mannen

Niels Ruëll
© Agenda Magazine
08/08/2011
Vijf bekende Brusselaars poseerden in 1987 voor een intussen historische foto en deden dat dit jaar opnieuw. In Oostende (Theater aan Zee) en Brussel (Cinematek) stellen hombres complicados Dominique Deruddere, Josse De Pauw, Marc Didden, Jan Decorte en Arno Hintjens de films voor die ze samen maakten.

DE FOTO De legende van de foto, vrij naar Marc Didden... Op een warme zomeravond in juni 1987, zitten vijf Brusselse vrienden te drinken in de jazzbar L'Archiduc. Het Franse meisje Margarita herkent Arno en vraagt om hem te fotograferen. "Ja," zegt Arno, "als mijn vrienden ook mee op de foto mogen." Het is donker in de Archiduc, dus verhuizen Deruddere, De Pauw, Didden, Decorte en Arno naar Le Coq. Een paar dagen later krijgt Arno effectief een enveloppe met vijf afdrukken van de foto. Arno's voorspelling dat het een historische foto is, wordt weggelachen. Josse De Pauw grinnikt bij het zien van de foto: "Welkom in de club van de ingewikkelde mannen."

DE FILM 1997, Deruddere zoekt zijn vrienden op. "Ik heb geen frank, ik wil een film maken, doe je mee?" Arno zorgt voor de muziek van Hombres complicados. Didden schrijft het scenario. Josse De Pauw speelt een brave, integere douanier die tijdens een trip naar de Ardennen door zijn louche, er op los levende broer voor hete vuren komt te staan. "C'est pas mon ami, c'est mon frère," verduidelijkt hij om de haverklap. Didden en Deruddere zijn beiden de jongsten uit een groot gezin. Voor hun scenario vertrokken ze van anekdotes over gekloot worden door grotere broers en het leven zoals het is als je gekleed loopt in afdragertjes.

HET INTERVIEW 1997, ondergetekende is nog student en interviewt de mannen voor het ter ziele gegane filmblad Teek. "Het zou maar erg zijn als we simpele mensen waren," zegt Didden. "De mens zit vol lafheid en verraad, daar is niets aan te doen," weet De Pauw. "Dominique begrijpt al die lafheid en al die viezigheid die in de mensen hangt." Deruddere lacht het idee weg om naar Hollywood af te zakken. "Daar heb ik echt geen zin in. Omdat ik weet wat er dan gebeurt: je maakt films die aan elkaar hangen van de compromissen. Altijd wordt er gezeken en gezeikt over van alles en nog wat." Hij vliegt straks uit L.A. over om Hombres complicados in Cinematek in te leiden.

DE REMAKE 24 jaar later doen de vier D's en Arno de pose van de fameuze foto nog eens over. Dit keer in de gelagzaal van het Oostendse Hôtel du Parc, naar aanleiding van Theater aan Zee. Gastcurator Josse De Pauw liet zich voor het filmluik inspireren door het groepsportret. "Ondertussen hebben ze samen al aan tenminste zestig langspeelfilms gewerkt. Soms samen, soms apart. De tijd is hard geweest voor hun lichaam, maar mild voor hun geest. En ze spreken nog allemaal tegen mekaar, wat toch ook een wonder mag heten," schrijft Marc Didden. Geen van hen is uitverteld.

------------------------------------------------------------------------------------

Belgorama: Hombres Complicados
Van 10 tot en met 31 augustus
Cinematek
Baron Hortastraat 9, 1000 Brussel
02-551.19.19, info@cinematek.be, www.cinematek.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

Lees meer over: Podium, Film, Muziek

Iets gezien in de stad? Meld het aan onze redactie

Site by wieni