Eliane Gubin bij het Willemsfonds: Vlaamse bewegers in het Frans

Eliane Gubin (ULB), auteur van 'Bruxelles, berceau d’un flamingantisme démocratique', is te gast bij het Willemsfonds. Historicus Roel Jacobs, die haar interviewt, noemt het boek het beste werk over de pioniers van de Vlaamse Beweging in de tweede helft van de 19de eeuw.

Roel Jacobs neemt zelden een blad voor de mond. Ook nu niet, zegt hij. "De hele kwestie van de identiteit wordt veel te zwaar herleid tot taal." In de tweede helft van de 19de eeuw was dat wel even anders. "De liberale progressieve middens wilden respect tonen voor de taal van het volk als emanciperende factor," zegt Jacobs. "Een van hen was Léon Vanderkindere, de Franstalige burgemeester van Ukkel die zich inzette voor het progressieve Vlaamse liberalisme."

"De 'bourgeois' madammen die vandaag in de Vanderkinderestraat hun inkopen doen, beseffen dat waarschijnlijk niet. Naast Vanderkindere waren er ook nog Jakob Kats en Karel Buls. Karel voor de Vlamingen, Charles voor de Franstaligen en Charel voor de Brusselaars." De kentering komt pas na de Eerste Wereldoorlog: onder klerikale invloed wordt het flamingantisme dominant rechts.

Het boek dat in 1979 van de persen rolde heeft aanvankelijk wel enige aandacht van de Vlamingen gekregen, maar het is nooit vertaald geraakt. "Het was en is niet het verhaal dat men wilde horen," zegt Jacobs. "Ook nu nog niet, het verhaal is de antithese van het nationalisme zoals het vandaag door de drie D's - De Wever, De Decker en De Winter - beleden wordt."

De avond wordt ingeleid door volksvertegenwoordiger Herman Mennekens.

--------------------------
Lezing 'Het Brussels flamingantisme ... in het Frans'
wanneer:
9 november 2010 om 19.30 uur
waar: L'Aile Bleu, Vleugelstraat 60, Schaarbeek
Toegang: gratis, reservaties voor 9 november via 0495/210.501 of johan.basiliadis@vldbrussel.be

Fijn dat je wil reageren. Wie reageert, gaat akkoord met onze huisregels. Hoe reageren via Disqus? Een woordje uitleg.

 

 

Lees ook

Nieuws en cultuur uit Brussel in je mailbox?